Calculatorul si sanatatea

Neuropsihologii constata ca, pe parcursul vizionarii TV si a utilizarii calculatorului, activitatea emisferei stangi a creierului se reduce alarmant de mult, comunicarea intre emisferele cerebrale aproape se intrerupe, iar atentia, motivatia si celelalte procese mentale superioare sunt inhibate cu putere. Cercetatorii de la Universitatea din Stanford au demonstrat ca efectele tehnice de pe micul ecran (intr 12 si 30 pe minut) supun creierul la o serie continua de agresiuni ce-i violenteaza ordinea interioara.

Calculatorul si sanatatea – efecte :

 • Slabirea nervilor, stare de disconfort psihic si de epuizare, insotita de dureri de cap, in cazul persoanelor stresate;
 • Scaderea atentiei si piperactivitate;
 • Slabirea memoriei, vointei si motivatiei;
 • Cresterea gradului de irascibilitate, impulsivitate si chiar agresivitate;
 • Izolare sociala si emotionala prin fuga in realitatea virtuala;
 • Tulburari de somn, amplificarea anxietatii si pasivitate mentala;
 • Sunt alterate flexibilitatea mentala, judecata, discernamantul si prevederea;
 • Scade initiativa, slabeste creativitatea si capacitatea decizionala;
 • Apatie si dezinteres pentru lectura si alte activitati ce necesita concentrare.

Daca vizionarea se desfasoara intensiv inca din primii ani de viata, cand practic, se dezvolta creierul, atunci aceasta activitate poate cauza o anumita atrofiere a unor uimportante arii neuronale.

Medicul Nora Volkow, directorul Institutului National pentru Abuzul de droguri di nSUA, constata faptul ca utilizarea televizorului si Internetului modifica chimia creierului si organizarea retelelor neuronale. Actionand la fel ca si drogul, tehnologia video afecteaza negativ modul de functionare a creierului uman si da dependenta.

0 thoughts on “Calculatorul si sanatatea

 • Anca Andronic says:

  Sotul meu trece printr-o perioada grea la servicu si este foarte stresat, nu doarme, se consuma foarte mult. Ce ma sfatuiti sa fac sa il ajut ?

 • Cauzele ar putea fi multiple, dar tine cont ca : o dieta echilibraa, un stil de viata santos, miscarea si renuntarea la fumat sunt mai importante decat orice supliment. Pentru combaterea stresului cotidian iti recomand suplimentul nutritiv Antistress capsule. Acesta are in compozitia sa ctina, passiflora si radacian de ginseng. catina este recunoscuta pentur efectele sale benefice in combaterea stresului. Passiflora are actiune sedativa, iar radacina de ginseng are efecte tonice asupra sistemului nervos, crescand rezistenta si capacitatea de aparare a organismului.
  Se recomanda una-doua capsule de trei ori pe zi. Pentru perioadele de stres un ajutor bun poate fi si ceaiul Antistres de lFares. Acesta contine plante cu insusiri relaxante si calmante : maces hibiscus, tei, fenicul, soc, coji de portocale.

 • Aproape imposibil. Sa ne lipsim de televiziune sau internet, in zilele astea probabil ar insemna sa ne privam de informatie.

  Ce incercam sa spun in acest articol, este ca ar trebui controlat accesul la acestea. Este foarte daunator sa ramanem in fata acestora in nestire, cu orele. Cateva ore pe zi este arhisuficient si pentru a lucra la ceva, si pentru a ne pune la punct cu ultimele stiri sau a ne relaxa.

 • Calculatorul provoaca dependente din mai multe puncte de vedere. O mare parte din cei care folosesc calculatorul sunt dependenti de internet, pornografie, jocuri si multe altele.

  Sa nu mai vorbim de faptul ca uita de viata reala, se inchid intr-o lume a lor virtuala. Cei mai afectati sunt bineinteles copii. In concluzie calculatorul este ceva bun, folositor daca este folosit moderat si cu cap altfel poate provoca dependenta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *