Este necasara o analiza de sange pentru a identifica virusul Imunodeficientei Umane (HIV). Totusi, consilierea inaintea unui test hiv este si ea imoprtanta pentru pregatirea pacientilor pentru rezultat.
Este necesar un test HIV ?
HIV (virusul imunodeficientei umane tip 1 si 2 ) este o infectie virala, care se poate transmite pe diferite cai, incluzand contactul sexual, folosirea in comun a acelor si a seringilor de catre consumatorii de droguri, orin sange sau produse de sange contaminate si, de asemenea de la mama la fat. HIV de tip 1 este principala cauza a epidemiei de HIV, iar tipul 2 de infectie este localizat mai cu seama in anumit zone geografice. Un test HIV include detactarea ambelor virusuri. Indivizii cu infectie HIV pot sa nu aiba simpotme ani de zile, dupa care sa dezvolte sindromul imunodeficientei autodobandite, numit SIDA.
Un test hiv implica recoltarea unei probe de sange de la pacient, lucru care se poate face itnr-un cabinet de medicina generala, intr-un spital sau intr-o clinica de educatie sexuala. Rezultatele pot fi obtinute uneori in ziua in care se face un test hiv, sau la cateva zile dupa.
CONSILIEREA PACIENTULUI
Consilierea pre-testare este importanta pentru a discuta o serie de subiecte. Acesta include avantajele si dezavantajele unui test hiv, cum ar putea raspunde un individ la un test hiv pozitiv si la cine ar putea apela pentru sprijin in caz de rezultat pozitiv. Alte subiecte includ implicatiile bolii asupra pacientului cu cei din jur si asupra ocupatiei sale si daca rezultatul ar putea influenta asigurarile medicale si procesul de educatie pentru strainatate in vederea scaderii riscului de infectie. Se recolteaza o proba de sange care este trimisa la laborator, Cand ajunge la laborator, sangele este coagulat si s-a produs separarea in ser galben si cheag rosu inchis. Dupa inregistrarea probei in computerul laboratoruluim serul galben este separat si plasat intr-un alt tub – aceasta proba va fi analizata pentru prezenta anticoprilor la HIV.
Daca o persoana este infectata cu un virus, sau alt organism strain, se va produce un raspuns imun. O parte a rapsunsului de aparare iplica producerea anti-corpilor – acestia sunt cautati in proba de sange. La inceputul infectiei, foarte devreme, s-ar putea sa nu fi existat timp pentru organism sa produca anticorpi ca raspuns, asa ca trebuie efectuate teste suplimentare timp de trei luni. In alte cazuri, daca o persoana nu se simte bine si a fost expusa riscului de infectie, laboratorul ar putea sa ceara o alta proba de sange pentru a cauza prezenta virusului.
Test HIV – Analiza probelor de sange
Un test HIV implica analizarea sangelui pentru cautarea anticorpilor HIV. Daca acestia sunt gasiti, urmeaza alte teste de confirmare. Cel mai bine cunoscut test hiv este testul de micoscopie cu fluorescenta pentru reactie imunoenzimica – ELISA. Acesta presupune introducerea probei de sange pe un suport cu godeuri, in forma de U, in care sunt aplica proteinele HIV. Virusul si proble de sange sunt tinute in contact pentru o perioada de incubare. Suportul este apoi spalat; daca nu sunt prezenti anticopri in ser, proba este curatata. Daca sunt prezenti anticorpi HIV, ei se leaga de antigenele de pe suprafata virusului.
Test HIV – Detectarea virusului
Urmatorul pas este pentru a adauga un indicator care sa arate ca anticorpii s-au fixat pe virus. Acesta este numitul stadiu de detectie. Poate fi o detectare de anticorpi-secundari, care se leaga de o enzima care va face un component adaugat in pasul urmator. Acest component isi schimba culoare, daca toate partile lantului sunt completate : legatura virusului la anticorp, care, la randul lui este legat la al doilea rand de anticorpi pentru detectie si la enzima.
Test HIV – Eliminarea erorilor
Personalul laboratorului se va intoarce apoi la proba initiala – inainte de a fi separata – si aceasta va fi analizata iar, folosind un tip diferit de test HIV. Aceasta se face pentru a avea asigurarea ca nu s-a produs o eroare la separare, in laborator, si ca se obtine acelasi rezultat. In final, proba va fi analizata pentru a face diferenta intre tipul 1 si 2 de virus, deoarece au o evolutie usor diferita si din motive de studiu epidemiologic. Se va intocmi un raport pentur anticoprii pozitivi la HIV si va fi ceruta o alta proba, pentru a avea asigurarea ca nu a fost o problema la recoltare. Desi acest lucru este putin probabil, pot aparea erori cand se recolteaza proba, prin etichetarea cu un numar sau cu nume incorecte.
Este recomandat ca rezultatul sa fie dat de aceeasi persoana implicata in consiliere. Daca se da un rezultat pozitiv, urmeaza sa se recolteze o proba de sange in lunile urmatoare pentru a stabili cantitatea de virus din sange.
Dima Petronela says:
Exista grupuri de risc in ceea ce priveste infectia cu HIV ?
Popescu Adina says:
Da exista. Aceste grupuri de risc sunt: homosexualii, bisexualii (cei care practica atat homosexualitatea, cat si heterosexualitatea), toxi-codependentii, persoanele care se prostitueaza sau au relatii sexuale ocazionale, personalul medical, persoanele care necesita transfuzii etc.
Valentina says:
Cum se face detectarea purtatorilor de HIV ?
Popescu Adina says:
Detectarea virusului HIV se realizeaza prin teste, fiind o depistare indirecta a anticorpilor specifici pentru HIV pe care organismul i-a produs de la cateva saptamani pana la cateva luni de la contaminare.
Panorica says:
care este semnificatia unui test pozitiv HIV ?
Popescu Adina says:
Un test pozitiv indica faptul ca persoana este seropozitiva, deci a fost in contact cu virusul si poate fi contagioasa (prin sange, relatii sexuale). Aceasta persoana va trebui sa evite contaminarea altor persoane – sa-si previna partenerul sexual, sa aiba relatii sexuale protejate, sa nu aiba copii, sa nu doneze sange.