Tipuri de abces – tratament abces

Tipuri de abces – tratament abcesAbcesul reprezinta acumularea de puroi in urma unei infectii locale si se poate dezvolta in oricare punct al organismului. Se localizeaza cel mai des la degete, in cavitatea bucala, pe sezut, subsuoara sau pe partea ventral. Abcesul mai profund se poate intalni la ficat, rinichi, creier sau plaman.

 

Tipurile de abces

Abces acut: abces asociat cu o inflamatie severa, producand caldura intensa, roseata, umflare si durere. Tesutul ce acopera abcesul este “ridicat”, fin, fluctuant si decolorat pe masura ce abcesul evolueaza. Abcesul se poate sparge spontan sau poate fi drenat prin punctie. Daca este lasat netratat, infectia se poate raspandi la tesuturile vecine sau chiar in organism prin vasele de sange.

Abces rece: abcesul rece este cauzat de bacilul lui Koch, agentul tuberculozei sau de ciuperci microscopice.

Abces cald: acesta traduce cel mai des o reactie inflamatorie a organismului la dezvoltarea anumitor bacterii (stafilococi, streptococi) sau a unei amibe (Entamoeba histolytica

Abces difuz: colectie de puroi ce nu este circumscrisa intr-o capsula bine definita.

Abces dentar: colectie de puroi localizata in tesuturile care invelesc radacina dentara.

Abces apical: apare in osul care inconjoara varful dintelui.

Abces pancreatic: colectie circumscrisa de puroi, localizata in parenchimul pancreatic.

Abces pericolic: colectie circumscrisa de puroi, localizata in vecinatatea colonului.

Abces perirectal: colectie de puroi, localizata in tesuturile profunde situate in vecinatatea rectului.

Abces retrofaringian: colectie de puroi localizata in profunzimea tesutului faringian, posterior.

Abces renal: unul sau mai multe abcese localizate la nivelul rinichilor

Abces periamigdalian: Colectie purulenta localizata la nivelul regiunii cervicale, care cuprinde zona adiacenta amigdalelor.

Abces perimandibular extern: proces supurativ cu evolutie cutanata, cu aspect de semiluna, localizata pe fata externa a mandibulei si marginea sa bazilara, extinzandu-se si pe versantul intern al corpului mandibulei.

Simptome abces

Simptomele sunt in functie de tipul abcesului. De exemplu la abcesul dentar se va simti o durere pulsatila, in special in timpul masticatiei in zona dintelui afectat si abcesul se va vedea sub forma unei pungi purulente.

In cazul unui abces la plamani se va simti o durere toracica localizata, schimbare in starea generala a individului si o expectorare purulenta

Abcesul cerebral se manifesta prin durere la nivelul gatului, umerilor si spatelui, ameteala, scaderea reflexelor, scaderea capacitatii de vorbire , deficite neurologice de focar (apar la 65% dintre pacienti),hemipareza,febra,frisoane.

Tratarea abcesului

Tratamentul consta in eliminarea infectiei cu ajutorul antibioticelor si unde este cazul se va interveni chirurgical.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.