Tulburari de nutritie

Anorexia nervoasa, bulimia si mancatul compulsiv sunt frecvent intalnite la adolescente si femei tinere cu probleme emotionale. Ajutorul de speciliatate poate fi esential pentru depasirea problemei, dar cunoscand mai bine tulburarile de nutritie si urmand sfaturile practice de mai jos ati putea impiedica o problema minora sa devina grava si ati putea completa eventualul ajutor specializat.

Exista diverse tipuri de tulburari de nutritie, caracterizate toate printr-o relatie anormala cu mancarea. Anorexia nervosa, in care o persoana de regula de sex feminin respinge mancarea, deseori fiindca in mod fals se percepe pe ea insasi ca fiind supraponderala, apare de obicei in primii ani de adolescenta. Bulimia, in care persoana afectata se indoapa uneori cu mancare si apoi isi provoaca voma, este mai des intalnita intre 15 si 30 de ani. Mancatul compulsiv poate aparea la orice varsta. Tulburarile de nutritie sunt o sursa de suferinta pentru persoana implicata si cei din jur. Cum hrana satisface si nevoi, si dorinte emotionale inconstiente, nu numai foamea, o tulburare de nutritie este o incercare de a face fata unor nevoi neimplinite, care genereaza stres, anxietate sau depresie. Cei care sufera de tulburari de nutritie sunt deseori incordati, au o parere proasta despre ei si tind sa interactioneze slab cu lumea din jur.

Anorexia si bulimia reflecta uneori o teama intensa de ingrasare, declansata de probleme emotionale. O persoana cu o tulburare de nutritie poate manca prea putin, isi poate provoca voma sau poate manca prea mult ca sa stearga amprenta sentimentelor neplacute, sa se simta mai stapana pe o viata care i se pare inspaimantatoare, haotica sau periculoasa sau, poate, pentru a se autopedepsi pentru ganduri ostile sau negative. La unele persoane cu anorexie apar deficiente de nutritie care le reduc si mai mult apetitul.

Simptome

Anorexia nervosa: se caracterizeaza prin refuz de a manca adecvat si uneori prin restrangerea gamei de alimente, pierdere severa in greutate, care poate pune viata in pericol, agitatie, oboseala, slabiciune, caderea parului. Unele persoane suferinde de anorexie isi accelereaza scaderea in greutate prin exercitii fizice excesive si obsesive.

Bulimie: simptomele tipice bulimiei sunt excesele alimentare urmate de voma autoprovocata sau folosirea laxativelor pentru a impiedica digerarea si absorbtia alimentelor. Greutatea poate fi normala. Episoadele repetate de vomismente pot provoca oboseala, stricarea danturii, durere de gat persistenta, dureri abdominale, balonari, perturbari ale digestiei si diferite tulburari metabolice. Laxativele pot perturba actiunea muschilor intestinali ducand la constipatie cronica sau la deficiente de lichide electrolitice si nutritionale.

Mancatul conipulsiv: cei care sufera de aceasta tulburare, probabil supraponderali, vor sa manance si atunci cand nu le e foame. Mancatul de pofta este o tulburare compulsiva care implicit ingerarea unei cantitati enorme de alimente la o singura masa, deseori in timp foarte scurt. Cei suferind simte ca nu are nici un control cata vreme mananca, si o face rapid, dar nu se simte satul. Unele persoane care mananca conipulsiv petrec mult timp planificand mese si cumparand mancare. Cu toate acestea se simt jenate si vinovate de lacomia lor, astfel ca de obicei mananca pe furis.

Tratament

Reducerea efectelor stresului: cum stresul si anxietatea au un rol important in tulburarile de nutritie, gasirea leacului pentru aceste probleme ar fi un sprijin real. Aveti nevoie de sprijin emotional din partea cuiva cu care puteti vorbi deschis. Pentru unii, activitatile creative, precum tinerea unui jurnal, pictura sau sculptura sunt moduri de a comunica sentimente pe care nu le pot exprima oral. Daca mancati prea mult, alcatuiti o lista de activitati interesante si placute pe care le-ati putea face ori de cate ori aveti dorinta de a manca, cum ar fi o baie relaxanta si parfumata, o plimbare sau convorbirea cu un prieten pentru a fixa o vizita.

Esente florale: pentru contracararea sentimentelor negative privind propria persoana si propriul trup alegeti dintre esentele care se potrivesc cel mai bine emotiilor pe care le traiti. Luati cate 4 picaturi cu putina apa de izvor, de patru ori pe zi pe stomacul gol. Urmatoarele esente pot fi deosebit de potrivite:  mar salbatic (daca nu va place cum aratati), rock water ( daca sunteti foarte sever ,aceasta esenta florala poate fi folositoare cu propria persoana ).

Dieta: Persoanele care mananca compulsiv consuma adesea alimente bogate in zaharuri si amidon., care fac sa creasca rapid nivelul zaharului in sange. Pancreasul raspunde producand insulina in exces, care poate face ca nivelui zaharului in sange sa scada prea mult. Aceasta poate duce la o dorinta de a consuma si mai mult zahar si carbohidrati rafinati.

Adopitati urmatoarele masuri:

  • Cresteti cantitatea de fibre in dieta.
  • Mentineti nivelui zaharului in sange stabil mancand putin si de mai multe ori pe pacursul zilei, in loc de doua sau trei mese mari.
  • Consumati alimente bogate in crom, care regleaza nivelui zaharului in sange.
  • Reduceti consumul de alcool si bauturi cu cofeina, caci acestea pot produce caderi de energie si incurajeaza dorinta de a manca excesiv.
  • Identificati sensibilitatea la alimente, care ar putea fi responsabila pentru dorinta de a manca si pentru fluctuatiile in greutate. Abordati o dieta de eliminare pentru a identifica alimentele care pot fi de vina, dar cereti ajutor specializat mai ales daca sunteti subponderal.


Vitamine si minerale :
pofta de mancare este controlata de neurotransmitatorii din hipotalamus. Eficienta acestor substante naturale este influentata de nivelui zaharului in sange, de acizii grad d de hormoni, care, la randul lor, sunt afectati de anxietate, depresie si de deficientele de vitamina B sau zinc. Pentru a va pastra echilibrul neurotransmitatorilor, consumati alimente bogate in urmatorii nutrienti (sau luati-i sub forma de suplimente de multivitamine si minerale):

  • Calciu (lapte, branza, nuci, alune, seminte, legume)
  • Magneziu (moluste, crustacee, nuci, alune, cereale integrale, legume)
  • Mangan (ceai, nuci, alune, seminte, cereale integrale, legume organice, ananas, stafide, afine) ii Potasiu (fructe, legume)
  • Seleniu (peste, cereale integrale, fructe si legume organice)
  • Complex de vitamine B (carne slaba, lapte, cereale integrale, legume proaspete)
  • Zinc (carne slaba, carne de pasare, moluste si crustacee, galbenus, nuci, seminte, cereale integrale, branzeturi tari, legume radacinoase)

Yoga: exercitii regulate de yoga pot elimina tensiunea si deprimarea, ajutandu-va sa va implinid nevoile emotionale in alte moduri decat mancand. Yoga actioneaza in urmatoarele feluri: dandu-va o mai mare stapanire de sine, care va va ajuta sa va controlati impulsul de a va satisface clorintele imediat sau intr-un fel nesanatos, ajutandu-va sa va simtiti relaxat, fumizand o alternativa la consumul anormal de alimente, ca mod de a va tine viata sub control.

Cultivarea emotionala: aceasta tehnica isi propun e sa cultive o stare psihica pozitiva si sa tina sub control dorinta de a manca excesiv, fara a induce un sentiment de vinovatie cand vedeti mancarea. Atunci cand simtiti dorinta de a manca, spuneti-va: ,,Am sa mananc, dar de ce sa ma grabesc?  Incet, usurel — sa ma bucur de aceasta mancare.” Apoi respirati profund de cinci ori si incepeti sa mancati tacticos, savurand aroma fiecarei inghitituri.

Alte terapii: cereti doctorului sa va recomande un psihiatru sau un psihoterapeut specializat in tulburari de nutripe. Un nutritionist va poate da sfaturi asupra deprinderilor alimentare si a mentinerii unui echilibru corect intre alimente, care sa va contracareze tulburarea de nutritie.

Apelati la medic :

  • Cand ati mancat anormal mai mult de patru saptamani.
  • Cand continuati sa pierdeti sau sa castigati excesiv in greutate.
  • Faceti abuz de laxative, diuretice sau emetice.
  • Deveniti bulimic sau incetati cu totul de a mai manca.

0 thoughts on “Tulburari de nutritie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *