In multe cazuri tratamentele clasice se dovedesc insuficiente, iar cei care au acnee trebuie sa infrunte in continuare disconfortul psihic pe care-l creaza aceassta problema. In asemenea situatii, remediile naturale pot fi o solutie si au avantajul ca nu prezinta efectele secundare ale tratamentelor alopate.
Plantele recomandate in acest sens au actiune antiseptica, cicatrizanta si antiinflamatoare, ajutand la atenuarea acneei. Ceaiurile din aceste plante pot fi administrate intern, pot fi folosite pentru spalarea fetei sau pot fi aplicate sub forma de comprese cu care se tamponeaza fata.
Brusturele ajuta la eliminarea toxinelor
Radacina acestei plante este unul din cele mai bune remedii impotriva afectiunilor pielii si in special impotriva acneei, deoarece ajuta la eliminarea toxinelor din organism si, in acelasi timp, este un puternic antiseptic. Se prepara un decot cu o lingura de radacina maruntita la o cana cu apa.
Ceaiul se fierbe 10 minute si se beau cate doua cani pe zi, timp de 20 de zile. Cura se poate tine pe o perioada de doua trei luni, dar intotdeauna cu o pauza de zece zile. „In parale, brusturele se foloseste si extern. Se prepara o infuzie din 30 grame de radacina la ocana cu apa, care se infuzeaza cinci minute, se strecoara bine, iar lichidul se aplica apoi pe comprese sterile, pe care le vom folosi in fiecare seara pentru tamponarea tenului sau le vom lasa sa actioneze pe zonele cu probleme, timp de 10 minute”, spune dr. Cristina Blanescu, medic primar medicina generala cu competenta in terapii complementare, de la Centrul de Sanatate Clar Med din Bucuresti.
Frunzele de nuc au efect calmant
Remediile din aceste frunze sunt recunoscute pentru actiunea calmanta pe care o au asupra tenului inflamat, cum este cel acneic. Dintre toate preparatele, cea mai eficienta in tratamentul acneei este ticnitura de frunze de nuc, ce poate fi procurata din magazinele cu profil naturist. Se administreaza intern, cate 15 picaturi, de trei ori pe zi, in cure de 21 de zile. Tratamentul se reia de doua ori, de fiecare data cu o pauza de zece zile. Sunt recomandate cate doua cure pe an, indeosebi in perioada activa a acneei (de obicei primavara si toamna). In paralel se vor aplica si comprse cu infuzie din frunze de nuc. Pentru a o prepara se foloseste o lingurita de frunze uscate la o cana cu apa.
„Din florile de trei-frati-patati, care au un efect puternic antibacterian, se prepara o infuzie cu o lingurita de planta la o cana cu apa. Se infuzeaza cinci minute si se beau cate trei cani pe zi, timp de trei luni, fara pauza”, mai spune dr. Cristina Balanescu. Aceeasi infuzie se aplica si pe comprese cu care se tamponeaza fata.
***Citricele, dezinfectante la indemana
Acneea poate fi atenuata si cu remedii pe care le avem in bucatarie. Lamaia, de exemplu, poate fi taiata felii subtiri si aplicata ca atare pe zonele cu probleme, pentru 20 de minute. Din coaja de portocala rasa si amestecata cu putina apa se poate obtine o masca antiacneica.
De asemenea, la fel de rapid se poate prepara o masca din terci de ovaz, care are proprietati calmante. Cele doua se spala cu apa calduta dupa 15 minute de la aplicare.
Datorita proprietatilor sale cicatrizante si dezinfectante, infuzie de cicoare poate fi folosita zilnic pentur curatarea tenului acneic. Se prepara din 20 grame de radacina maruntita la o cana cu apa, lasandu-se la infuzat cateva minute. Indicata pentru spalarea fetei este si infuzia de hamei, care se obtine dintr-o lingura de conuri la o cana cu apa.
Darius says:
Ceaiul de musetel este bun pentru acnee
diana says:
am sa incerc aceste sfatur .sper sa-mi fie de folos
Nicu A. says:
Trebuie sa te inarmezi de la inceput cu multa rabdare, dupa cum probabil stii tratamentul acneei implica timp, rabdare si incredere.
Mult succes Diana !
Jana says:
Exista o multime de masti si creme impotriba acneii. Unul dintre cele mai importante, eficiente si vechi remedii este argila, pe care o putem cumpara din farmacii, raioane de cosmetica, magazine naturiste. Pentru o masca se amesteca 3 linguri de argila cu apa calda, cat sa formeze o pasta groasa, si se aplica pe fata.
Se evita zona din jurul ochilor. Dupa 20 minute se spala cu apa calduta argila si se aplica o crema hidratanta pe baza de plante. In loc de argila se poate folosi si un amestec din 100 grame branza de vaci si un ou. Masca se curata dupa 15 minute cu apa calduta, apoi se aplica o crema hidratanta.
Sper sa va fi de folos 😛
adi says:
Acneea
Acneea este o afectiune inflamatorie a glandelor piloseboreice,care se caracterizeaza prin aparitia,mai ales pe fata,umeri,piept si spate,a unor cosuri,puncte negre si albe etc.
Tipuri de acnee :
In functie de varsta la care apare :
A.Acnee juvenila (vulgara) apare la varsta pubertatii-adolescentei datorita modificarilor hormonale.
B.Acnee rozacee (cuperoza) este mai frecventa la persoane aflate in jurul varstei de 40 de ani.
In functie de severitate :
A.Acnee comedoniana caracterizata prin aparitia de puncte albe si negre
B.Acnee inflamatorie :pustuloasa si nodulo-chistica.
Cauze si factori determinanti :
-schimbarile hormonale (la pubertate,menstruatie) duc la secretia excesiva de sebum,care,alaturi de celulele moarte ale pielii,astupa porii.Acest lucru determina infectia cu bacterii care se infiltreaza in tesuturile invecinate.
-infectia stafilococica
-colonul intoxicat,constipatia,dezechilibrul forei instestinale.
-igiena precara sau cu produse pe baza de ingrediente chimice care dezechilibreaza micriflora de la nivelul pielii.De asemena utilizare de produse cosmetice neadecvate tipului de ten.
-anumite medicamente :somnifere,prod. pt. slabit,steroizi,anticonceptionale
-cauze profesionale:expunerea la praf,diverse subst.chimice.
-alimentatia bogata in grasimi saturate de origine animala,zahar,produse refinate,prajeli,produse acidifiante (mezeluri cu E-uri,branza topita,fast-food,carbogazoase).
-carente nutritionale
Tratament naturist :
-plante :urzica,brusture,trei frati patati,leurda,papadia,trifoi rosu,angelica.
-substante nutritive :vitamina A,Complexul B,in special B3 si B6,Vitamina E,Vitamina C,mineralul Zinc,Sulf
-produsele apicole :propolis,laptisor de matca
-produse gemoterapice :smochin,coacaz negru,nuc,platan.
-probioticele (lactobacili,bifidobacterii) si prebioticele (ceapa,usturoi,napi,banana,inulina,papadie,anghinare).
-produse ayurvedice:neem,amalaki.
-produse homeopate:Selenium metalicum,Kalium Bromatum,Antimonium tartaricum,Carbo animalis,Sulf 6c.
-produe de uz extern:gel de curatire pe baza de aloe vera,tincture pe baza de brusture,tri frati patati galbenele,crème pe baza de mimosa,smirna propolis,tea tree,neem,vitamina A.
Diana says:
Da foarte adevar acnee poate fi tratata natural. Eu m-am luptat cu acnee cativa ani de zile si va pot povesti din experienta mea ca eu am scapat folosind produse naturale, pe baza de creme din ulei 100% pur din arbore de ceai-tea tree de la Thursday Plantation. Deci aceste produse mi-au schimbat viata, mi-au vindecat toate cosurile si punctele negre si mi-au lasat un ten tare curat fara acnee. De la ei eu am folosit 4 produse dimineata si seara: o spuma, o lotiune tonica, o crema hidratanta si un gel medical anti-ancee care au facut minuni asa cum ziceam.
violeta dobre says:
Va confirm ca am folosit si eu aceate produse naturale de la Thursday Plantation si sunt foarte eficiente si pe mine m-au vindecat de cosuri si puncte negre.Le recomand si eu..