Albizia (Albizia lebbeck sau Mimosa lebbeck)

Albizia este un arbore inalt, originar din India si din unele parti ale Asiei. Se inmulteste cu repeziciune si este considerat uneori buruiana. Planta este renumita pentru parfumul ei, ca si pentru manunchiurile de flori galben – verzui, in forma de ciucure. Florile sunt alcatuite din multe stamine lungi, distincte, care se aduna in rotocoale si sunt urmate de pastai lungi, maronii, asemanatoare celor de fasole.

PARTI UTILE

  • Scoarta de pe tulpina
  • Scoarta de pe tulpina se folosete la prepararea de decotcuri, tablete si extracte lichide.

COMPUSI ACTIVI
Albizia contine saponine, polifenoli, triterpenoide, alcaloizi, glicozide si acizi aromatici.

UTILIZARI MEDICALE
Albizia este un remediu ayvuredic traditional pentru tratarea astmului si a alergiilor, iar cercetarile stiintifice i-au confirmat aciunea antialergica. In mai multe experimente, albizia s-a dovedit eficienta in inhibarea anumitor procese imune care declanseaza sau contrinuie la aparitia simptomelor alergice. De exemplu, albizia stabilizeaza mastocitele, celulele responsabile pentru cea mai mare parte a histaminei eliberate in cursul reactiilor alergice. Histamina se afla la baza onor simptome alergice, cum ar f edemele, pruritul, edematierea gatului si astmul. Specialistii in medicina plantelor prescriu albizia pentru tratarea afectiunilor alergice precuma stmul, eczemele si rinita.

Cercetarile indica si faptul ca albizia poate contribui la tratarea celei mai severe forme de alergie, socul anfalactic. S-au efectuat teste asupra nimalelor, carora li s-a indus experimental anafilaxie. Rezultatele au demonstrat ca albizia are un puternic efect protector, datorat partial cresterii actiunii adrenergice si a dilatarii cailor respiratorii. ALbizia poate fi extrem de utila in tratarea astmului in functie de vechimea bolii. Pentru o eficacitate optima, tratamentul cu albizia trebuie initiat in primii doi ani de boala. Efectele benefice ale plantei, verificate stiintific vizeaza si bronsita, ulcerul gastric, gingivita, hipercolesterolmia, viemi intestinali, puruitul, infectiile, tulburari de memorie.

PRECAUTII :
– nu se cunosc efectele adverse pe care le poate avea aceasta planta in sarcina si alaptare;
– daca suferiti o reacti alergica acuta, consultati imediat un medic.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *