Aloe Vera

Despre aloe vera

Planta parenta suculenta, aloe vera este  originara din regiunile de uscat ale Africii de Sud si de Est si din Bazinul mediteraneean. Frunzele sale de culoare verde-cenusiu, groase, arboase, lipite una de alta, au margini spinoase si zimtate. Tesutul din interiorul frunzelor contine sucul de aloe, despre care se crede ca a fost folosit la conservarea trupului lui Iisus.

Parti utile din Aloe Vera

  • Seva si gelul frunzelor
  • Frunzele se culeg cand planta a implinit  2 – 3 ani.
  • Seva se scurge cand se taie frunza, iar gelul provine din celulele bogate in mucilagiu din miezul frunzei.
  • Aloe vera este disponibila sub forma de bauturi si de preparate topice,

Compusi activi in Aloe Vera

Aloe vera contine antrichinone precum aloin A si B, responsabile pentru efectele laxative si curative.

Aloe Vera in medicina

Proprietatile medicinale ale plantei aloe vera  sunt binecunoscute din timpuri stravechi. Seva laxativa este uscata si vanduta ca „rasina”. Gelul stimulreaza sistemul imun si are efecte antibiotice, anti-inflamatoriisi antispectice. Aceasta proprietate e utila in tratarea anumitor probleme ale pielii precum eczemele si psoriazisul. In anii 1950, aloe vera a inceput sa fie folosita in tratarea arsurilor cauzate de iradiere. Azi e utilizata ca gel hidratant si calmant pentru tratarea ranilor, a arsurilor (inclusiv cele solare), a acneei, a fisurilor anale si a hemoroizilor.

In anul 1996 o serie de cercetari privind proprietatea anti-inflamatorie a plantei au dovedit ca aceasta previne edermatierea prin inhibarea migrarii celulelor inflamtorii si a substantelor chimice care induc inflamatia. Aloe vera este utila si in afectiunile reumatice. Cercetarile publicate in anul 1986 au aratat ca unguentele pe baza de aloe vera previn si trateaza poliartrita reumatoida la sobolani. Deoarece aloe vera este puternic laxativa, specialistii in medicina plantelor ne sfatuiesc sa o folosim in special ca remediu extern. Totusi exista preparate comerciale care pot fi administrate si intern. Acetor bauturi imunostimulatoare li s-au indepartat principiile laxative ale plantei.

Cultivarea de Aloe Vera

Aloe Vera este o planta sensibila ce  poate fi cultivata chiar si in casa, la temperaturi de peste 5 gade.

PRECAUTII ALOE VERA

  • administrata intern, aloe vera provoaca diaree, ceea ce poate duce la scaderea nivelului de potasiu din sange.
  • poate provoca crize de colita.
  • nu trebuie administrata copiilor mici si femeilor insarcinate sau care alapteaza.
  • este contraindicata in cazurile de uremie (uree in cantitate excesiva in sange) sau in boli ale rinichilor sau ale ficatului.

One thought on “Aloe Vera

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *