Planta extrem de aromata cu crestere lenta, anasonul este originar in Orientul Apropiat si era cultivat in Antichitate, in Egipt. Florile gingase alb-galbui de pe tulpinile verticale sunt urmate de fructele cenusii aromate (cunoscute drept seminte) care au un gust dulceag.
PARTI UTILE
Semintele
- semintele sunt recoltate toamna, dupa ce florile s-au scuturat.
- sunt uscate si pastrate in mediul uscat, intunecos.
- uleiul esential extras se foloseste la prepararea tabletelor pentru tuse si a altor preparate farmaceutice, remedii din plante, alimente si bauturi.
COMPUSI ACTIVI
Semintele contin intre 1 – 6% ulei esential. Pana la 90% din ulei este format din anetol, car ii confera plantei aroma distinctiva. Alti compusi : cumarinele, inclusiv flavonoidele si sterofilii.
UTILIZARI MEDICINALE
Anasonul se foloseste de mlt timp pentru tratarea indigestiei, a colicilor copilului, fiatulentei si eructatiei. Eficacitatea lui se datoreaza in general actiunii antispastice, care se manifesta si in cazul durerilor menstruale. Anasonul creste secretia de sucuri digestive in intestin, stimuland astfel digestia. Anasonul are efect expectorant, fiind util in tratamentul bronsitei. Actiunea expectoranta a fost demonstrata in studii erectuate pe animale, citate in lucrarea Monografii europen ale utiliarii medicinale ale remediilor din plante.
Lucrarea mentioneaza si studii asupra proprietatilor antibacteriene, antifunigice si insecticide ale uleiului esential al plantei. Extern, uleiul diluat poate fi aplicat pentru indepartarea paduchilor scalpului.
Este folosit si ca unguient pentru tratarea scabiei. Se pare ca semintele de anason au efect eserogenic usor si sunt utilizate in medician traditionala pentru usurarea nasterii, stimulara secretiei lactate si reglarea ciclului menstrual. Anasonul are de asemenea reputatia de afrodiziac pentru ambele sexe.
CULTIVARE
Saditi semintele in perioada de inflorire a plantei, primavara tarziu. Anasonul este o planta rezistenta care prefera solul bogat, nisipos si bine drenat. Alegeti un loc insorit sau usor umbrit.
PRECAUTII
- nu s-au raportat efecte toxice pana in prezent.
- a nu se administra suplimente cu fier concomitent cu anasonul.
- a nu se utiliza in sarcina si alaptare
- a se evita baile de soare simultan cu administrarea nasolului, deoarece acesta poate produce sensibilizare la soare.
- dozele mari de ulei esential pot produce grata si varsaturi
- se evita cremele sau loctiunile cu anason in cazul bolilor inflamatorii ale pielii sau in cazul istoricului de reactii alergice.
One thought on “Anasonul”