Angelica (Angelica archangelica Apiaceae)

Cunoscuta in trecut drept Radacina Sfantului Duh, angelica este o planta impresionanta, arhitecturala, ale carei tulpini goale pe interior pot atinge 3 m inaltime.Are frunze fin taiate, iar fructele sale ovale au aripi ca cele ale ingerilor, de unde ii vine si numele. In epoca Renasterii, se credea ca angelica poate vindeca toate bolile.

PARTI UTILE
Radacinile

  • radacinile dure sunt colectate de la plante in varsta de 1 – 2 ani.
  • radacinile sunt spalate, taiate si uscate la er.
  • sunt folosite in decoturi, capsule sau in solutii buvabile.

COMPUSI ACTIVI
Radacina de angelica contine pana la 1% ulei esential. Acesta este alcatuit in principal din beta-felaldren, ca si din cumarinele aromatice – angelicina, bergapten si ostol.

UTILIZARI MEDICINALE
Radacina de angelica este folosita in general la tratarea problemelor digestive comune precum indigestia si flatulenta. Se recomanda si in durerile de stomac si in spasmul intestinal. Angelica este utilizata de multa vreme ca remediu pentru tuse, raceli si gripa, deoarece actioneaza ca expectorant. Se recomanda insistent si in bronsita.

Extractul de radacina poate usura durerile de spate, simptomele dureroase ale gutei si ale reumatismului : in 1978, cercetatorii in domeniu au demonstrat proprietatile inflamatorii si antialgice ale plantei. Radacina are si rol antibacterian si antifungic. In 1996, o serie de cercetari au demonistrat efectul antibacterian si antifungic. In 996, o serie de cercetari au demonostrat efectul anicoagulant al ostolului, si, ca urmare, utilitatea acestuia in tratamentul trombozei. In 1998, bergaptenula  fost descris ca agent fotosensibilizant, fiind astfel benefic pentru persoanele care sufera de psoriazis.

Angelica poate fi de asemenea administrata sub forma de bitter. Actiunea acestui preparat are ca efect principal cresterea apetitului, dar stimuleaa ina celasi timp secretia salivara si pe cea digestiva.

CULTIVARE

Angelica poate creste cu usurinta din seminte. Este o planta rezistenta, care prefera solurile umede si climatul temperat. Se simte mai bine in locurile insorite usor sau usor umbrite.

PRECAUTII

  • nu s-au raportat efecte adverse si se considera ca radacina de angelica este un remediu sigur.
  • totusi, a nu se administra in sarcina si alaptare.
  • a se evita baile de soare concomitent cu administrarea preparatelor din aceasta planta, deoarece poate provoca sensibilitate la soare persoanelor cu piele delicata.
  • a se evita in cazul in care suferiti de diabet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *