Originara din bazinul mediteranian, anghinarea era cunoscuta ca o leguma din secolul XV. Dar proprietatile ei medicinale au fost descoperite in secolul XX. Aceasta planta perena ierboasa creste pana in inaltimi de 1,5 m si are o tulpina groasa, verticala si ridata. Frunzele mari, zimtate au culoare gri-cenusie si un puf albicios pe fata inferioara. Florile verzi-violacee, urmate de vractee in forma de frunze, apar vara.
1. Anghinare – Parti utile
Frunzele si florile
- frunzele se culeg apoi se usuca si se folosesc la prepararea de extracte, capsule, decoturi si ticnituri.
- inflorescentele inca nedeschise si bazele lor carnoase se consuma ca legume.
2. Compusii activi in Anghinare
Frunzele sunt bogate in acizi organici si fenolici, inclusiv cinarina aromata si amara. Ele mai contin lactone sequiterpenice, flavonoide, saruri de potasiu, provitamina A si numeroase enzime.
3. Anghinare – Utilizari Medicale
Preparatele din anghinare sunt folosite in general la tratarea afectiunilor digestive, mai ales a celor hepatice si biliare, precum indigestia, constipatia si intoleranta la alimente cu continut mare de grasimi. In anul 2001, un grup de cercetatori germani au constat faptul ca flavonoidele din frunzele plantei pot stimula fluuxul biliar si pot ajuta la regenerarea celulelor hepatice. Cu putin timp inainte, aceiasi echipa a demonstrat ca extractul din frunze are efect hipocolesterolemiant. In 2002, cercetatori japonezi au notat acelasi efect si au identificat lactonele sesquiterpenice drept compusi activi.Flavonoidele, ajutate de sarurile de potasiu si de acizi, actioneaza si ca diuretice, ameliorand problemele renale.
4. Cultivare Anghinare
Saditi semintele de anghinare pe sol bogat, bine drenat, in locuri insorite. Protejati plantele de frig in timpul iernilor geroase.
PRECAUTII
- nu utilizati nici un fel de preparat pe baza de anghinare pentru tratarea litiazei biliare.
- nu se recomanda in alaptare, deoarece reduce lactatia.
- lactoanele sesquiterpenice pot provoca reactii alergice, caz in care preparatele pe baza de anghinare ar trebui evitate.
0 thoughts on “Anghinare (Cynara Scolymus Asteraceae)”