Arborele de ceai (Melaleuca Alternifolia)

Originar din zone ale Austriei si din Papua Noua Guinee, arborele de ceai era folosit ca planta medicinala de catre unele triburi arborigene inca dinaintea venirii colonistilor albi. Acest arbust vesnic verde are scoarta palida, asemanatoare hartiei, si frunzele inguste si ascutite.Vara poarta spice dense de flori albe, neobisnuite, ca penele, urmate de capsuel lemnoase cu seminte, in forma de cupe.

Parti utile in arborele de ceai

Frunzele si ramurelele

  • frunzele si ramurelele emana un miros caracteristic de ceai cand sunt strivite.
  • frunzele si ramurelele se distileaza si sutn folosite la prepararea unui ulei esential care se aplica topic sau este incroporat in creme, unguiente sau alte produse de acest tip.
  • exista peste 60 de specii diferite de arbore de ceai originare din Australia, insa Melaleuca alternifolia este vestit pentru uleiul sau esential.

Arborele de ceai – compusi activi

Comparativ cu alte specii de arbore de ceai, Melaleuca alternifolia, are un continut mare de terpene, mai ales de 4-terpinol, considerat un antiseptic bland, dar extrem de eficient. CInesolul este un compus indezirabil al plantei, fiind iritant pentru piele. Preparatele inalt calitative din arbore de ceai contin sub 10% cineol.

Utilizari medicale ale arborelui de ceai

Calitatile curative ale uleiului de arbore de ceai sunt cunoscute in Australia din anii 1920, el fiind initial folosit in chirurgie si stomatologie. A mai fost utilizat in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, in fabricile de munitie, pentru vindecarea ranilor pielii provocate de aschii si alte componente metalice. Uleiul esential este un antiseptic eficace, care ucide efectiv bacteriile si ciupercile. Este folosit pentru infectiile pielii, inclusv acneea si pediculoza, ca si pentru prevenirea infectarii taiturilor si ranilor. Este prezent ca ingredient in preparatele destinate tratarii muscaturilor de insecte, candidozei si altor infectii vaginale si ajuta la calmarea arsurilor solare.

Uleiul plantei ucide bacteriile propagate prin instalatiile de aer conditionat si este folosit in inhalatii pentru congestiile sinusale.

Cultivare arbore de ceai

Planta prefera solurile umede si tolereaza drenajul insuficient. SUplimentele de apa sunt esentiale in perioadele de seceta. Creste atat in umbra, cat si la soare, din seminte su butaci.

Precautii cand folositi arborele de ceai

  • uleiul esential nu trebuie administrat intern, cu exceptia preparatelor comerciale precum pastilele pentru calmearea inflamatiei gatului, in care dozele sunt controlate cu atentie.
  • a nu se folosi ulei nediluat de arbore de ceai, deoarece poate irita pielea. Pentru zonele sensibile ca cea genitala, folositi preparatele comerciale special concepute.
  • nu folositi uleiul de arbore de ceai daca aveti sensibilitate sau alergie la acesta. Daca zona pe care s-a aplicat se inroseste sau apar arsuri, spalati-o imediat cu apa.
  • nu este recomandat femeilor insarcinate sau celor care alapteaza.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *