Ardei iute ( Ardei Tabasco)

Origianr din America, ardeiul iute este cultivat acum ca planta anuala in zonele temperate ale lumii. Acest mic arbust peren nu este mai inalt de 70 cm. Din tulpina principala se desprin ramuri zvelte, care poarte frunzele ovale. Fructele subtiri si lungi, cunoscute ca ardei, pot atinge lungimea de 50 cm la anumite varietati. Ardeii initial sunt verzi, colorandu-se treptat in portocaliu pana la rosu stralucitor cand se coc.

PARTI UTILE
Fructul (ardeiul)
ardeii se culeg din iunie pana in septembrie, cand se coc.
ei sunt apoi uscati la temperaturi sub 35 grade celsius si folositi la prepararea de ticnituri, pulberi si capsule, cataplasme si unguente.

COMPUSI ACTIVI
Gustul iute este datorat capsicinoizilor, mai ales capsaicinei – substanta izolata pentru prima data in 1876. Carotenoizii constituie 0,3  – 0,8 % din masa ardeiului si sunt responsabili pentru culoarea lui aprinsa. Ardeii sunt bogati in vitamina C si contin saponine, care pare ca pot ucide bacteriile.

UTILIZARI MEDICINALE
Administrat intern, ardeiul stimuleaza sistemul digestiv si este folosit pentru tratarea indigestiei, flatulentei, colicilor si constipatiei. Capsaicina reduce durerea si inflamatia atunci cand ardeiul este administrat extern in afectiuni precum lumbago, artrita, durerile generalizate de muschi si articulatii si iritatiile pielii. Capsaicina din ardei amelioreaza circulatia, ceea ce ajuta vindecarea prin indepartarea toxinelor din zona afectata si prin aprovizionarea acesteia cu nutrienti. Ardeiul se poate aplica si pe scalp, in cataplasme pentru a preveni caderea parului.

Datorita proprietatii antiinflamatorii si antiseptice date de saponine, ardeiul iute se foloseste in gargara pentru tratarea laringitei.

CULTIVARE
Ardeiul creste cel mai bine in sera sau intr-un loc insorit, la temperaturi de peste 18 grade celsius. Plantati semintele in soluri bine drenate, bogate in nutrienti.

PRECAUTII

  • ardeiul nu trebuie administrat in acelasi timp cu medicamente antihipertensive sau numite antidepresive. Apelati la un medic inainte de a-l folosi.
  • nu se recomanda in sarcina si alaptare.
  • evitati ca ardeiul sa intre  in contact cu zonele sensibile precum buzele, gura si ochii.
  • consultati un medic sau un specialist in medicina plantelor inainte de a manca ardei, daca suferiti de afectiuni gastrice.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *