Durere abdominala

Cei mai multi dintre noi stim ce inseamna durerea de stomac provocata de anxietate, de o masa prea copioasa ori luata in graba. Remediile naturale si schimbarea stilului de viata sunt deseori utile in astfel de cazuri. Diareea mai intensa sau persistenta necesita insa un consult medical, caci poate indica o afectiune mai grava.

Durerile abdominale sunt deseori legate de tulburari digestive. Poate fi vorba despre o infecfie (in cazul gastroenteritei sau al ulcerului peptic), o inflamafie (in cazul colitei ulcerative, al diverticulozei sau al apendicitei) sau o obstructie (in caz de constipatie sau de blocare a unui canal biliar). Un dezechilibru al florei intestinale — bacteriile si alte organisnie prezente in mod normal in in­testine — apare de multe ori ca efect al tratamentului cu antibiotice sau steroizi. Uneori durerea poate sa apara datorita hipersensibilitatii la stres a nervilor de la nivelul intestinului sau a balonarii provocate de gaze (in cazul sindromului de colon iritabil). Alergiile alimentare si alte sensibilitati pot, de asemenea, provoca o iritare a tubului di­gestiv.
Metode preventive

  • Daca medicul a exclus orice cauza grava a durerii, putefi evita repetarea ei schimbandu-va dieta si stilul de viata. Iata cateva masuri pentru a preveni problemele digestive:
  • Mancati alimente complete, bogate in fibre, evi- tand mancarurile grele, grase si condimentate.
  • Respectati orarul meselor si acordati-va timpul necesar pentru a manca relaxat. Nu mancati repede, mestecati bine alimentele si evitati sa inghititi aer o data cu mancarea. Nu beti multe lichide in timp ce mancati.
  • Incercati sa va identificati sensibilitatile alimen­tare, apeland, la nevoie, la ajutorul unui specia­list. Unele persoane au clureri abdominale dupa ce mananca anumite alimente sau aditivi alimentari; potentatorul de aroma glutamat monosodic e o cauza frecventa a acestei neplaceri.
  • Beti suficient de multe lichide pe baza de apa pentru a va potoli setea, pentru a preveni constipatia si pentru ca urina sa fie deschisa la culoare. Acest obicei favorizeaza digestia. Prea mult alcool, ceai, cafea si tutun pot afecta di­gestia si pot agrava multe tipuri de dureri abdo­minale.

Faceti tot ce puteti pentru a reduce stresul inutil. Folositi strategii eficiente de control al stresului si rezervati-va suficient timp pentru somn si exercitii fizice. Incercapi sa luati masa fara sa va grabiti.
Tratament
Controlul stresului: cand sunteti stresat, nivelul in sange al hormonilor stimulatori de tipul adrenalinei creste si produce contractarea peretilor stomacului si ai intestinului, dand senzatia de ,,nod in stomac” sau chiar de durere. Printre metodele de reducere a stresului se numara exercitiile fizice regulate, yoga si cursurile de relaxare. Daca acestea nu dau rezultate, urmati un curs de ­control al stresului sau apelati la un psihoterapeut care sa va recomande modalitati de a face fata stresului inevitabil.
Cald si rece: crampele abdominale, indigestia si incordarea dureroasa a muschilor peretelui abdominal pot fi alinate punand o sticla cu apa fierbinte invelita cu grija sau o compresa fierbinte pe zona dureroasa. O alta metoda este sa lasati sticla sau compresa calda pe zona dureroasa timp de 3 minute, apoi sa o inlocuiti, pentru 1 minut, cu o sticla cu apa rece sau cu o compresa rece. Alternati astfel cald si rece timp de 20 de minute, terminand cu cald.
Aromaterapie: puneti cate 2 picaturi de ulei de menta, de ulei de portocala amara si de chimen la 1 lingurita de ulei de migdale dulci, de masline sau alt ulei vegetal obtinut prin presare la rece; masati cu acest amestec zona dureroasa a abdomenului. Daca preferati, adaugati cate 2 picaturi de ulei de portocala amara si de chimen la 1/2 de litru de apa fierbinte si inhalati vaporii. Nu folositi ulei de chimen daca sunteti sau ati putea fi inarcinata. Evitati expunerea la soare a pielii tratate cu ulei de portocala amara.
Fitoterapie:  plantele medicinale sunt folosite de secole pentru alinarea durerilor abdominale. Me­rita sa incercati cateva, pentru a descoperi care dau rezultate in cazul dumneavoastra.

Musetelul este bun in special pentru dureri provocate de incordare sau de o digestie lenesa, contribuind la reducerea stresului mintal, ajutand muschii intestinali sa se relaxeze si rezidurile alimentare sa treaca prin intestine. Are efect antiinflamator si grabeste vindecarea. Beti 2 sau 3 cani cu ceai de musetel zilnic.
Patrunjelul crud poate reduce durerea provo­cate de gaze si de indigestie. Ceaiul din semin­te de patrunjel relaxeaza muschii intestinali si alina crampele.

Masajul

  • Un masaj abdominal circular poate uneori sa aline durerea. Puteti sa va faceti singur masajul, dar e mai usor pentru o alta persoana sa vi-I faca. Pentru acest masaj incercati cateva dintre uleiurile esentiale.
  • Intindeti-va pe spate, iar masorul va ingenunchea alaturi, si la nivelul soldurilor.
  • Masorul va pune incet mana pe abdomen, miscand-o apoi fara intrerupere, lent, in sensul acelor de ceasornic. Cercul trebuie sa inceapa de la unul din solduri, sa se continue catre partea superioara a abdomenului, sa traverseze marginea inferioara a cutiei toracice si sa coboare spre celalalt sold.
  • Continuati masajul timp de cateva minute sau atat cat va face bine.
  • Un masaj cu uleiuri esentiale de portocale amare, de menta si de chimen poate calma durerea abdominaia produsa de indigestie sau gaze.

Un remediu din vremuri stravechi
Ceaiul de scortisoara (preparat prin fierberea la foe mic a unei bucati de scoarta) este cunoscut din vechime ca tratament eficace pentru durerile abdominale provocate de gaze, diaree sau greata.

Apelati la medic daca :

  • durerea nu scade dupa doua sau trei zile.
  • durerea revine in interval de o luna.
  • aveti si alte simptome: febra, diaree severa, voma sau stare generala proasta.
  • observati sange rosu sau negru in scaune. Frecventa obisnuita a scaunelor se schimba fara nici o cauza evidenta.
  • pierdeti in greutate fara nici un motiv evident.
  • diareea este puternica sau se inrautateste.
  • vomitati si observati sange in voma sau ceva asemanator cu zatul de cafea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *