Macesele

Cunoscut ca si trandafirul salbatic, macesul este raspandit mai peste tot, fiind prezent atat la munte cat si in zonele de ses. Creste sub forma unui arbust care poate avea inaltimea de unu sau chiar trei metri, fiind acoperit cu spini. Din fructele acestui arbust se prepara dulceturi, dar si preparate farmaceutice. Fructele se culeg in perioada august – octombrie, fiind indicat sa fie recoltate doar fructele sanatoase. Inainte de-a ajunge materie prima pentru dulceturi, fructele sunt pastrate intr-un loc racoros si aerisit, ferit de umezeala si razele soarelui.

Pasul urmator in procesarea maceselor este uscarea acestora,care se va face la o temperatura de 80-100 grade, acestea  pastrandu-se la uscat pana devin moi iar la apasare pocnesc scotand un suntet specific. Dupa aceasta se curata de seminte si se prepara ca si alte dulceturi.

Macesele sunt bogate in vitamine, avand un continut extrem de ridicat in vitamina C, deasemenea mai contin vitaminele A, B1, B2, PP si K, totodata continutul maceselor este completat de acizi organici, taninuri, substante glucidice, pectine, etc.

Datorita aceste compozitii complexe, macesul este unul dintre cele mai puternice vitaminizante naturale, avand un rol foarte important in procesele metabolice, cresc rezistenta vaselor sanguine, au proprietati diuretice, astringente, stimuleaza pofta de mancare si regleaza functiile aparatului digestiv.

Preparate din macese
Pe langa dulceturi si gemuri din macese se mai pot prepara infuzii.

Infuzia de macese
Vom folosi doua linguri de macese pentru jumatate de litru apa fierbinte, lasam la infuzat circa 10 minute intr-un vas acoperit. Dupa care se poate consuma, fiind o cantitate suficienta pentru o zi intreaga.
Acest amestec ne va ajuta in revigorarea si vitaminizarea organismului.

Siropul de macese
Vom folosi 200 gr de macese pulpe de macese, 800 gr de zahar si in jur la 1 litru apa. Vom fierbe amestecul la foc mic circa 30-40 de minute, dupa care vom strecura continutul printr-un tifon. Se va administra de 3 ori pe zi, cate 20 gr diluat in apa. Siropul trebuie pastrat la rece.

Macesele intra in compozitia urmatoarelor produse : Efitonic, Neuromion, Plantofort, Dumasen, Rozavit, etc.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *