Mahmureala

Mahmureala

Probabil ca la un moment dat in viata v-ati trezit cu durerea aceea cumplita de cap caracteristica mahmurelii. In sine, nu reprezinta o afectiune grava, disparand in cateva ore, dar este un indiciu ca ati baut prea mult sau fara sa aveti grija ce anume. Exista o serie de remedii naturale care pot ajuta in astfel de cazuri.

Mahmureala depinde de cantitatea si tipul de al­cool consumat. Simptomele includ durere de cap, greata si ameteala. Alcoolul dilata vasele de sange, iar o dilatatie prea mare poate provoca du­rere de cap. Are si efect deshidratant,  pentru ca stimuleaza rinichii sa elimine mai multa apa de­cat de obicei din corp.

Mai multi factori influenteaza viteza cu care alcoolul este absorbit din sistemul digestiv in san­ge. Mancarea care se gaseste in stomac poate incetini absorbtia. Cercetarile arata ca o greutate corporala mai mare determina un timp mai lung de absorbtie a alcoolului. O femeie are un nivel de alcoolemie mai mare in sange decat un barbat de aceeasi greutate, care a baut aceeasi cantitate de alcool. Asta se explica prin faptul ca femeile produc o cantitate mai mica de enzima care descompune alcoolul.
Mahmurelile frecvente sau persistente sunt un semn ca ar trebui sa beti mai putin. Cantitatile mari de alcool baute in mod regulat dauneaza per­manent sanatatii — pot afecta ficatul, de exem­plu, sau spori riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Cum prevenim mahmureala ?

 • In afara de sfatul de a nu bea prea mult, exista si alte strategii de a preveni o mahmureala.
 • Mancati ceva inainte sau in timp ce beti, pen­tru a incetini absorbtia alcoolului.
 • Reduceti cantitatea bauta pur si simplu luand sorbituri mici si rare, altfel incat bautura sa tina mai mult; alternati bauturile alcoolice cu cele nealcoolice.
 • Nu amestecati bauturile si evitati-le pe acelea la care reactionati prost. Unii gasesc ca sunt mai iute mahmuri dupa ce beau vin rosu ieftin (din cauza continutului mare de aditivi) sau un vin mai tare, cum ar fi sherry (din cauza continu­tului mare de arome naturale si coloranti).
 • Evitati deshidratarea band multa apa inainte sau dupa ce ati consumat alcool.

Limite la alcool :
Nu beti peste iimita recomandata. Tineti cont de Tnaltimea pe care o aveti, de greutate, de starea sanatatii si de metabolism. S-ar putea sa va incadrati sub Iimita recomandata. Se recomanda cel mult doua sau trei unitati pe zi pentru femei, iar pentru barbati, trei sau patru. Si cel putin doua zile fara alcool pe saptamana. O unitate de alcool Tnseamna 1/4 1 de bere de tarie medie, o masura (50 ml) de alcool tare sau un pahar mic (125 ml) de vin de 8—9%.

Tratament pentru mahmureala:

 • Beti mai intai un pahar mare de apa pentru a inlocui rapid pierderea de lichide.
 • Inlocuitii nutrientii pierduti, cum ar fi magneziul si potasiul, cu un amestec de lapte si banane.
 • Nu mai beti altceva, caci nu veti realiza decat o prelungire sau o agravare a simptomelor.
 • Nu beti cafea. Nu va este de nici un folos si va si agita. In plus, produce si deshidratare.
 • Beti un ceai pe ora dintr-una din plantele de mai jos, pana cand. va simtiti mai bine.
 • Ceaiul de rozmarin micsoreaza durerea de cap si ajuta ficatui sa metabolizeze alcoolul.
 • Ceaiul de armurariu sau de papadie este bun pentru dezintoxicarea ficatului si a sangelui.
 • Ceaiul de coaja de salcie — obtinut prin infuzarea cojii timp de 10 minute — contine substante naturale asemanatoare aspirinei, care pot ameliora durerile de cap.
 • Ceaiul de musetel calmeaza iritada stomacului si a intestinelor.

Mergeti la medic daca :
Nu va amintiti ce s-a intamplat in timp ce erati beat.
Sunteti deseori mahmur.

One thought on “Mahmureala

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *