Paducelul sau prietenul inimii cum mai este cunoscut inca din vremuri de mult apuse, pentru calitatile sale terapeutice ne ajuta sa avem un sistem cardiac sanatos. Creste sub forma unui arbust cu ramuri spinoase, foarte raspandit pe teritoriul tarii noastre. In scop terapeutic se pot recolta atat frunzele, florile, dar si fructele acestuia. Frunzele si florile care au o culoare alba se recolteaza impreuna sau separat insa in aceeasi perioada a anului, luna iunie-iulie fiind potrivite pentru recoltare. Fructele viu colorate intr-un rosu aprins se vor recolta in lunile septembrie – noiembrie. Daca in trecut paducelul era considerat un remediu traditional, in zilele noastre medicina moderna a reconfirmat inca o data efectele terapeutice complexe pe care le are acest produs.
Proprietatiile terapeutice ale paducelului
Bogate in substante active, produsele plantei contin cantitati insemnate de taninuri, vitamina C, acid crategic, acid ursolic, pectine, baze purinice, steroli vegetali. Toate acestea au un efect aproape miraculos asupra sitemului cardiovascular, efectele benefice asupra inimii si asupra intregului sistem circulator fiind multiple. Produsele din paducel au o actiune complexa, nu doar una stricta asupra unei functii.
Paducelul are un efect calmant, ajuta la scaderea tensiunii sangvine, creste capacitatea de contractare a muschiului inimii, ajuta la dilatarea arterelor coronare. De asemenea are un efect benefic asupra sistemului nervos central, fiind recomandat in caz de stres.
Indicatii terapeutice
Preparatele din paducel se recomanda in afectiunile cardiace cum ar fi : angina pectorala, ateroscleroza coronariana, hipertensiune arteriala, tulburari de ritm cardiac. De asemenea este recomandat persoanelor varstnice care au tuburari circulatorii .
Prepararea si administrarea paducelului
Ceai de paducel, vom prepara o infuzie folosind doua lingurite de frunze sau flori pentru 500 ml apa. Daca vom folosi fructele pentru infuzie atunci vom avea nevoie de patru lingurite fruct pentru 500 ml de infuzie. Se administreaza de doua ori pe zi, o cana dimineata si una seara. Se recomanda un tratament de lunga durata, cel putin 6-7 luni de cura cu infuzie de paducel. Se mai poate administra sub forma de pulbere obtinuta prin zdrobirea fructelor, acesta se va administra de trei ori/ zi echivalentul unui varf de cutit.
Contraindicatii
Nu se administreaza celor suferinzi de cardiopatii valvulare, celor cu edeme cardiace, bolnavilor cardiaci in stadiu avansat. Inainte de-a incepe un tratament cu paducel se recomanda un control medical. Acest tratament trebuie facut sub supravegherea unui medic specialist.
Cristina says:
Unde pot gasi acest arbust ? Sunt de langa Constanta, unde ar fi cea mai apropiata zona unde creste paducelul ?
Multumesc