Infuziile de plante cu efect antiseptic, antiinflamator si antibiotic sunt recomandate pentru uz intern in caz de sinuzita. Este vorba de infuziile de musetel, salvie, coada-soricelului, trei-frati-patati, galbenele, cretisoara, coacaz negru si rachitan, care se beau in cantitate de cate o cana , de doua trei ori pe zi.
Foarte eficiente in caz de sinuzita sunt si inhalatiile, in care se pot amesteca mai multe tipuri de uleiuri volatile sub forma de picaturi : musetel, brad, pin, menta, levanda, cimbrusor, coada-soricelului, catina, galbenele, salvie, eucalipt.
Picaturile se pun in apa fierbinte, apoi se fac inhalatii seara, inainte de culcare, timp de aproximativ 7-10 zile. De asemenea, sunt utile aspiratiile nazale cu infuzii caldute cu musetel, menta, salvie, soc, coada calului, sunatoare, coada-soricelului sau cu radacini cernetel. Eficiente sunt si cataplasmele locale cu terci de tataneasa, coada-calului, cartofi cruzi stropiti cu alcool, radacini de schinduf, flori de fan sau frunze zdrobite de varza alba.
Acestea se mentin pe zona sinusurilor toata noaptea dupa ce, in prealabil, pielea a fost data cu un unguent de galbenele. De asemenea, se pot folosi comprese cu apa calda, cataplasme cu ceapa taiata marunt, sare, malai, sau saculeti plini cu nisip fierbinte, care trebuie schimbate de indata ce se racesc.