Din momentul fecundarii incepe viata unui nou organism. Pentru o perioada de noua luni de zile, aceasta se va desfasura in corpul matern.Se arata anterior ca, in a 6-a zi de viata, formatiunea ce a rezultat din diviziunea zigotului, numita blastocit, se fixeaza definitiv in uter. Celulele din partea lui inferioara se vor fixa de uter, iar cele din partea sa superioara vor constitui embrionul propriu-zis.
Sarcina
Organismul mamei va produce, incepand cu ziua 13-14 de la fecundare, o formatiune care va „separa” fatul de mama, „legandu-l” in acelasi timp de aceasta, formatiune numita placenta. Orice organism viu are nevoie pentru a trai si a se dezvolta de cantitati suficiente de nutrimente si oxigen. El trebuie, de asemenea, sa elimine toate substantele nefolositoare rezultate la nivel celular.Fiecare organ al fatului primeste sange oxigenat printr-o artera si elimina sangele incarcat cu dioxid de carbon printr-o vena. Dar, arterele si venele fatului nu pornesc direct din vasele sangvine ale mamei. Sangele mamei, care este adus prin artere la uter, trece prin miile de vilozitati ale placentei si se intoarce apoi prin vene. In timpul acestui schimb, placenta va lua ceea ce este necesar dezvoltarii fatului si va elimina ceea ce nu este folositor. Deci, placenta este un fel de filtru care asigura schimburile de substante intre mama si fat.
Placenta este legata de fat prin cordonul ombilical, in care se gasesc trei vase de sange: doua artere si o vena. Cordonul ombilical se individualizeaza in cursul celei de-a treia saptamani de dezvoltare ; el se fixeaza cu o parte in zona centrala a placentei, iar cu cealalta parte pe corpul fatului, in zona ombilicului.Fatul se dezvolta in uter in interiorul unui sac, vezicula amniotica; aceasta se formeaza tot din masa superioara de celule ale blastocitului. in aceasta cavitate, pornind din saptamana a doua de dezvoltare, incepe sa se acumuleze lichid amniotic. Treptat, pana la 6-7 luni, cantitatea de lichid creste, iar vezicula amniotica se extinde. Dupa 7 luni, cantitatea de lichid amniotic scade, astfel ca la nastere este de aproximativ un litru. Lichidul amniotic, asemanator, in ceea ce priveste compozitia, apei de mare, are rol protector fata de socurile mecanice si de unii germeni, si asigura hidratarea fatului, aducandu-i cantitatea necesara de apa si saruri minerale, in timpul nasterii, lichidul amniotic continua sa protejeze fatul impotriva infectiilor si contractiilor uterine, favorizand nasterea.
In timpul dezvoltarii intrauterine, la sfarsitul lunii a patra, fatul masoara 12 cm si se misca; la 5 luni, fatul masoara cam 20 cm lungime, bataile inimii lui se aud si prin ecografie i se poate determina sexul; la 7 luni, fatul masoara 35 cm lungime si are pozitia definitiva, cu capul in jos spre colul uterin; la 8 luni, fatul masoara 40 cm lungime si cantareste 2 kg, iar pielea lui incepe sa devina neteda, deoarece sub ea se acumuleaza grasimi, deci fatul este pregatit pentru nastere