Sindromul Raynaud

Sindromul Raynaud sau sindromul mainilor reci

„Doamna cu mainile reci” ! Nu-i o metafora – este uneori o intamplare legata de anotimp, de emotie, de lipsa de manusi, oricum este o intamplare. Cand intamplarea se repeta si mainile reci se insotesc si de dureri simultane cu crizele care duc pana la schimbarea culorii degetelor (paloare evidenta), simptomele sunt incadrate de doctor insemnand sindromul Raynaud. Doamna careia ii strang cu caldura mainile nu reactioneaza similar. Constat mainile ei reci, cu stravechea aluzie la „sinceritate” ! Pana in prezent desi a consultat mai multi medici cn-are rezultatul favorabil pe care il asteapta. A fost sfatuita sa poarte manusi permanent.

Pe masura ce a trecut timpul de la data cand au aparut primele semne de boala s-au adaugat durerile de cap, palpitatiile. Peste toate, a aflat zilele trecute, de la obstetrician, ca este gravida. Pune, acum pe seama sarcinii accentuarea simptomelor mai inainte mentionate, ceea ce incerc s-o conving nu-i decat intr-o mica masura posibil. Oricum de cand a aflat se zbate intre dorinta de a-si pastra copilul si teama ca boala ei sa nu se agraveze. I-am recomandat sa revina la obsterician, ca controlul periodic, pentru problemel care inseamna un tratament medicamentos adecvat.

Tratament pentru Sindromul Raynaud

Este in tratament cu calciu, magneziu, vit. D2 si totusi crizele mentionate se repeta. Din pacate un tratament mai recent intrat in uzul relativ obisnuit al „sindromului mainilor reci”, este mai putin indicat la gravide. Este vorba de Minipress (sinonim Prazosin; Adversuten) comprimate a cate 1mg, 4 mg, 25 mg. Pentru persoanele care iau Minipress ca tratament al hipertensiunii arteriale, bolnavi care uneori au si reumatism cronic, amintim ca indometacinul (indocid) preparat antifinflamator si antireumatismal, scade efectul hipotensiv al Prazosinului. Deci se va folosi cu prudenta si bineinteles urmarit de medic, foarte indeaproape. Prima doza de Minipress este de 0,5 mg seara (dupa ce ia medicamentul, bolnava se culca evitand astfel hipotensiunea ortostatica, adica scaderea importanta si uneori periculoasa a tensiunii arteriale, la ridicarea imediata din pat).

Continua tratamentul pentru sindromul Raynaud crescand treptat dozele pan la 2 mg pe zi. Dupa o consultate cu obstetricianul cade de comun acord ca ar putea creste cu 0,5 mg in priza de seara si in continuare cu 0,5 mg la doza de dimineata. Astfel se realizeaza o dispensarizare care duce la evolutia favorabila a sarcinii, ca si  sindromul Raynaud. Femeia n-a mai avut crizele care o speriau, este calma si increzatoare. Sarcina evolueaza normal, sindromul Raynaud isi pierde semnificatia clinica, ramane sa se investigheze cauzele. Se continua cu un tratament cu Sibelium. In final pacientei i-a fost explicat ca sindromul Raynaud este inca una din necunoscutele medicinii atat ca mecanisme de producere cat si ca raspuns la tratamente. Un lucru este sigur – perseveranta in cadrul dispensarizarii, de cele mai mutle ori invinge boala !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *