Vanataile

Majoritatea vanatailor se datoreaza unor lovituri sau cazaturi minore si dispar in cava zile. Totusi ele pot produce durere mai ales claca locul este apasat sau lovit. Puteti impiedica formarea unei vanatai sau cel putin si reduceti gravitatea, ei daca va aplicati singur un tratament pe zona afectata imediat producerea loviturii.

Vanataia este o zona de piele depigmentata, care apare de obicei dupa ce o lovitura deterioreaza micile vase de sange (capilare). La inceput, sangele care se scurge din capilare face vanataia neagra sau albastruie. Apoi, cand sangele se opreste, vanataia devine galbena, verzuie sau vinetie.

Cum scapam de vanatai ?

Interventie imediata: Aplicati peste leziune o compresa rece cat mai curand posibil. Muiati o batista in apa rece ca gheata si aplicati-o pe zona afectata timp de 10 minute sau folositi o punga cu mazare congelata invelita intr-un server. Pentru reducerea invinetirii, luati una sau doua granule din remediul homeopatie Arnica 30CH cat mai curand posibil. Repetati doza o data la 15 sau la 60 de minute, in functie de gravitatea leziunii, si continuati sa luati cateva doze. De asemenea, aplicati unguent sau crema cu arnica, daca rana nu e deschisa.

Fitoterapie: O serie de plante ajuta la reducerea gravitatii unei vanatai.
Daca nu e o rana deschisa sau o zgarietura, faceti o compresa cu tataneasa muind niste tifon in ceai de tataneasa si tinandu-l pe zona afectata timp de 1 ora. Faceti ceaiul turnand 1/2 1 de apa fiarta peste 30 g de tataneasa uscata (sau 60 g de planta verde), infuzati timp de 10 minute, apoi strecurati. (Nu beti ceaiul.)

O cataplasma cu frunze de varza are un efect calmant. Luati frunzele cele mai verzi ale verzei si indepartati nervurile. Incalziti frunzele in apa fierbinte, apoi stoarceti-le si intindeti-le cu un facalet pentru aluat. Puneti cateva frunze pe vanataie si legati-le cu bandaj sau banda adeziva. Schimbati cataplasma la cateva ore.

Unguentul cu galbenele si hamamelisul distilat sunt remedii traditionale pentru vanatai, amandoua ajutand la oprirea sangerarii de sub piele.

Aromaterapie
: Amestecati 5 picaturi de ulei de maghiran si cate 2 de ulei de smirna (nu folositi in primele 20 de saptamani de sarcina) si de musetel cu 5 lingurite de ulei sau lotiune cu galbenele. Aplicati pe pielea fara rani deschise cat mai curand dupa lovire si repetati din ora in ora dupa ce durerea incepe sa cedeze.

Stiati ca ?

Lamaile, ardeii, / capsunele si strugurii contin pigmenti de plante apartinand marii familii a  flavonoidelor. Acesti pigmenti potenteaza actiunea: vitammei C in corp intarind vasele de sange si prevenind invinetirea. Asigurati-va ca aportul de vitamina  C si flavonoide este adecvat.CInci  portii de legume si fructe ar trebui sa  va asigure nevoile zilnice.

Apelati la medic daca :

  • Vanataile apar fara nici un motiv clar.
  • Decolorarea pielii este insotita de dureri si inflamatii severe.
  • Vanataia nu dispare dupa o saptamana.
Vanataia este o zona de piele depigmentata, care apare de obicei dupa ce o lovitura deterioreaza micile vase de sange (capilare). La inceput, sangele care se scurge din capilare face vanataia neagra sau albastruie. Apoi, cand sangele se opreste, vanataia devine galbena, verzuie sau vinetie. 

Tratament

Interventie imediata: Aplicap peste leziune o compresa rece cat mai curand posibil. Muiati o batista in apa rece ca gheata si aplicap-o pe zona afectata timp de 10 minute sau folosip o punga cu mazare congelata invelita intr-un server Pentru reducerea invineprii, luap una sau doua granule din remediul homeopatie Arnica 30CH cat mai curand posibil. Repetap doza o data la 15 sau la 60 de minute, in functie de gravitatea leziunii, si continuati sa luati cateva doze. De asemenea, aplicap unguent sau crema cu arnica, daca rana nu e deschisa.
a O cataplasma cu frunze de varza are un efect calmant. Luati frunzele cele mai verzi ale ver-zei si indepartap nervurile. Incalziti frunzele in apa fierbinte, apoi stoarceti-le si intindeti-le cu un facalet pentru aluat. Puneti cateva frunze pe vanataie si legati-le cu bandaj sau banda adezi-va. Schimbati cataplasma la cateva ore. ? Unguentul cu galbenele si hamamelisul distilat sunt remedii traditionale pentru vanatai, aman-doua ajutand la oprirea sangerarii de sub piele. Atentie: Pentru siguranta, v. pp. 30—33.

Aromaterapie: Amestecap 5 picaturi de ulei de maghiran si cate 2 de ulei de smirna (nu folositi in primele 20 de saptamani de sarcina) si de musetel cu 5 lingurite de ulei sau lopune cu galbenele. Aplicati pe pielea fara rani deschise cat mai curand dupa lovire si repetap din ora in ora dupa ce durerea incepe sa cedeze.
STIAJI?

Lamaile, ardeii, / capjunele: si istrugurii conpn pignaend de :; plante aparpnand marii familii a; flavonoidelor, Acesri pigniend potenfeaza actiunea: vitammel C in; corp, ::intarind vasele : lie •tinge si prevenind; : invineprea.

A sign rapi-va ca aportul de vitamina :

: C si flavonoide este adecvat, Ginet pordide; legume >i Fructe ar trebui sa; va asigureinevoile : zilnice. :
Fitoterapie: O serie de plante ajuta la reducerea gravitatii unei vanatai.

ii Daca nu e o rana deschisa sau o zgarietura, fa-cep o compresa cu tataneasa muind niste tifon in ceai de tataneasa si tinandu-I pe zona afectata timp de 1 ora. Faceti ceaiul turnand 1/2 1 de apa fiarta peste 30 g de tataneasa uscata (sau 60 g de planta verde), infuzati timp de 10 minute, apoi strecurati. (Nu bep ceaiul.)

0 thoughts on “Vanataile

  • salut practic fotbal si ieri m am lovit in zona inferioara a piciorului mai exact undeva pe laba piciorului toate bune si frumoase astazi cand m am uitat la picior mi s a invinetit destul de rau aproape toata laba piciorului ce sa fac?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *