Ingrijirea bolnavului acasa are avantajul ca acesta poate alege din lista alimentelor prescrise ceea ce ii face placere. Se vor respecta insa si cantitatea si modul de pregatire a regimului, fara sare si fara condimente, acolo unde este cazul. In ceea ce priveste ovarul, micul dejun se serveste dimineata devreme, iar masa de seara cel putin cu doua ore inaintea culcarii. Restul meselor se vor fixa la ore precise. Bolnavii febrili se alimenteaza de preferinta in timpul cat temperatura scade sau cand durerile cedeaza, iar bolnavii cu ulcer se pot alimenta mai des, dupa indicatiile speciale ale medicului.
Alimentatia bolnavilor de inima
La bolnavii de inima, ca si la cei cu boli ale sistemului nervos, orarul meselor va fi de asemenea cel indicat de medic, tinand seama ca nu se va servi masa de pranz inainte aplicarii tratamentului. Persoana care ingrijeste bolnavul va pregati un servet foarte curat, isi va spala mainile si isi va schimba halatul cu care a stat in timpul zilei, punandu-si eventual un sort alb. Se recomanda ca felurile de mancare sa nu-i fie aduse bolnavului toate odata, ci pe rand, luandu-se imediat farrfuriile felului anterior. Se va intrebuinta clestele special pentru servit painea, carnea sau diferite prajituri. Este foarte important ca alimentele sa fie servite in vase corespunzatoare, sa nu se puna prajitura peste felul al doilea, sau salata in aceiasi farfurie cu mancarea.
Alimentatia bolnavilor se fae in mod activ, cand acestia pot panca singuri fie asenzandu-se la masa, fie in pat, pe o masuta speciala; in mod pasiv, cand starea bolnavilor este alterata si ei nu pot manca decat ajutati de persoana care ii ingrijeste. In acest caz se prinde un servet sub barbia bolnavului si persoana respectiva se aseaza pe un scaun in dreapta. Supa se poate administra cu lingura, cu un ceainic mic sau cu o cana cu cioc. Pentru ca bolnavul sa poate inghiti mai usor lichidele i se ridica usor capul, saltand perna. Ritmul alimetnarii cu lingura (sau cu pipeta in cazuri grave), depinde de starea bolnavului, el fiind lasat sa se odihneasca dupa cateva inghitituri. Carnea, legumele si fructele vor fi taiate in bucati mici, pentru a putea fi mestecate si inghitite de bolnav.
Alimentarea artificiala a bolnavilor
Alimentarea artificiala, prin sonda, prin clisma, prin fistula stomacala in cazuri de operatii ale stomacului sau arsuri ale esofagului, se face numai dup o atenta instruire facuta de personalul sanitar calificat. Membrii familiei pot pregati amestecurile pentru alimentarea prin sonda sau prin clisma, notand cantitatea alimentelor preparate. Introducerea acestor solutii alimentare se face foarte incet, cu rabdare, pentru a nu se produce complicatii.