Alimentatia Vegetariana

Despre alimentatia vegetariana …

Din alimentatia vegetariana se suprima orice aliment de origine animala,  ea compunandu-se numai din alimente vegetale.In cazul cand se combina cu lapte si cu oua, ea va lua denumirea de alimentatie lacto-vegetariana.

Alimentatia vegetariana,  se compune din produse ale cerealelor, legume, fructe si din grasimi vegetale in cantitati mici. In acest caz continutul proteic si lipidic al ailmentatiei este scazut iar cel glucidic este mai mare. Alimentatia vegetariana este bogata in saruri minerale, cu exceptia clorurii de sodiu, la fel in vitamine A, B, C, vitamina D fiind mai putin reprezentata.

Alimentatia vegetariana poate acoperi necesitatile organismului ?

Alimentatia vegetariana furnizeaza multe saruri de potasiu, dar cele de sodiu fiind putine ele se vor adauga in hrana, sub forma de sare de bucatarie pentru echilibrarea excesului de potasiu. Alimentele vegetale au un continut mare de apa – ele sunt foarte voluminoase si contin o proportie mare de substante nedigerabile, greu de utilizat. Ele lasa multe rezidii si ca urmare volumul scaunului creste. Alimentatia vegetariana previne consipatiile cronice. Un mare dezavantaj al alimentatiei vegetariene in constituie saracia ei in proteine. Cele existente au siacestea valoare nutritivascazuta deci nu pot inlocui proteinele corpului.

Vegetarienii au o culoare palida, pielea uscata si o stare generala de nutritie deficitara. Regimul lacto-vegetarian furnizeaza proteine pretioase care fac sa creaca continutul proteic global al alimentatiei. Laptele, untul si ouale au continut mare proteic si sunt bogate in vitaminele A  si D.

Regimul lacto-vegetarian este indicat in unele boli de rinichi si la cei atinsi de guta. El este recomandat si in curele de ingrasae, deoarece un adaos de grasimi duce la cresterea valorii lui calorigene. Continutul moderat in proteine scade actiunea dinamica specifica in intreg organismul. El este utilizat si in hipertiroidism sau ca regim „de curatare” in afectiunile gastro-intestinale, pentur o perioada mai scurta de timp.

0 thoughts on “Alimentatia Vegetariana

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *