Cruciferele care nu ar trebui sa lipseasca din dieta zilnica

legume crucifereVarza, broccoli si alte crucifere se numara printre cele mai sanatoase alimente pe care le poti consuma si daca stii cum sa le gatesti, au un gust delicios.

Asadar, chiar daca ai impresia ca aceste legume sunt cam „plictisitoare?, trebuie sa stii ca nutrientii care se gasesc in crucifere fac ca acestea sa fie niste adevarate superalimente pentru sanatatea noastra.

Ce sunt legumele crucifere?

Nu stii cum sa prepari varza kale sau te-ai saturat de mirosul de varza care se raspandeste in intreaga bucatarie? Este adevarat ca aceste doua crucifere nu par atat de apetisante la prima vedere, insa daca le integrezi in alimentatia ta, vei avea numai de castigat.

Legumele crucifere apartin aceleiasi familii de plante din care face parte si mustarul si sunt bine cunoscute pentru proprietatile lor detoxifiante. Ele isi iau numele de la florile lor care cresc in forma de cruce. Aceste legume sunt bogate in vitamine, continand compusi care pot opri agentii ce cauzeaza cancerul, dar sunt recunoscute si ca antioxidanti, datorita continutului lor de fitonutrienti.

Conopida

Conopida se numara printre legumele crucifere recunoscute pentru proprietatile lor anticancerigene. Este bogata in fibre si contine o cantitate mare de vitamina C si acid folic, fiind indicata si pentru dieta viitoarelor mamici.

Conopida fiarta probabil ca nu pare prea tentanta, dar este un bun inlocuitor pentru piureul de cartofi, fiind ideala pentru dietele de slabire. De asemenea, este una din legumele care se pregatesc rapid la tigaie si in combinatie cu usturoi pisat si un praf de ghimbir, poti obtine o garnitura de legume cu aroma asiatica.

Varza

Ca majoritatea legumelor crucifere, varza are un continut ridicat de vitamina C si K. In plus, are marele avantaj ca rezista pentru mai mult timp atunci cand este depozitata corect si se gaseste chiar si iarna, atunci cand legumele proaspete sunt destul de rare.

Pe langa clasica salata de varza, o poti consuma si in alte moduri. De exemplu, varza preparata la abur cu putin chimen va avea un gust foarte placut, iar adaugata in supele de legume, este oricand binevenita, pentru ca asigura senzatia de satietate prin continutul de fibre.

Varza kale

Pana de curand, acest soi de varza nu isi gasea locul in bucataria romaneasca, dar cu timpul, am inceput sa ne obisnuim sa o includem in dieta zilnica. Aceasta leguma cu frunze de un verde inchis contine vitaminele A, C si K, precum si betacaroten – important pentru stimularea sistemului imunitar si calciu – care mentine sanatatea oaselor. In plus, varza kale are proprietati antioxidante si antiinflamatoare.

Desi se poate consuma si cruda, varza kale, este printre putinele crucifere care isi gasesc mai greu locul in salate si asta din cauza frunzelor care sunt destul de tari. In schimb, se poate face un sote cu putin ulei de masline pana se moaie, iar apoi se poate consuma sub forma de salata, in special in combinatie cu nuci sau seminte.

Varza de Bruxelles

Aceste mici crucifere contin o cantitate mare fibre, acid folic, vitaminele A si C, in ciuda dimensiunii lor reduse. In plus, in varza de Bruxelles se gaseste si luteina, care contribuie la mentinerea sanatatii ochilor. Desi este consumata adesea in supele de legume, varza de Bruxelles este mai gustoasa atunci cand este pregatita la cuptor, dupa ce a fost stropita cu putin suc de lamaie.

Alte crucifere pe care ar trebui sa nu le eviti atunci cand le gasesti in piata sunt broccoli, napii, varza chinezeasca, rucola, ridichiile si hreanul.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *