Despre imunitatea copiilor …
Parintii sunt foarte ingrijorati pentru copii lor, mai ales ca acum au un motiv serios : gripa porcina. Daca ar putea, ar creea un zid in jurul celor mici, pentru a-i putea feri de imbolnavire.
Am intalnit mamici care nu-si mai scot copii din casa de teama gripei porcine. Evita orice contact cu multimea, astfel ca micutii nu mai au voie nici macar sa mearga la gradinita sau in parc. Este o abordare deloc sanatoasa si care poate dauna sanatatii…psihice a celor mici. Nu trebuie sa fim niste parinti exagerati si sa ne „cocolosim” copii, dar trebuie sa luam anumite masuri de preventie pentru ca gripa porcina sa stea departe de familia noastra.
Cuma apare gripa porcina ?
Cripa porcina este o afectiune respiratorie, specifica porcilor de crescatorii, un virus gripal de tip A (de tip H1N1). Gripa porcina poate trece ocazional la om, in general la persoanele care vin in contact cu aceste animale. Ea nu se transmite mancand arne de porc, ci pe cale aeriana, de la om la om. Simptomele gripei porcine sunt asemanatoare cu cele ale gripei obisnuite : febra (peste 38 grade celsius), oboseala, lipsa poftei de mancare, tuse seaca, durere in gat. Unele persoane infectate cu gripa porcina ua prezentat si stari de voma si diaree.
Ne vaccinam anti-gripal ?
In general, oamenii prezinta semne de imunitate naturala la tulpinile gripale care se afla in circulatie si imunitatea copiilor poate fi crescuta in urma vaccinarii cu un vaccin gripal sezonier. Asadar, daca cel mic merge la gradinita sau la scoala, este indicat sa-l vaccinezi anti-gripal. Vaccinul este esential pentru imunitatea copiilor.
Cum sporim imunitatea organismului ?
Alimentatia are rol important in mentinerea starii de sanatate si intarirea sistemului de aparare al organismului. Micutului nu trebuie sa-i lipseasca de pe masa fructele si legumele, branza de vaci si iaurturile (probiotice), cerealele integrale. Vorbeste cu medicul pediatru al copilului pentru a-i stabili o schema de imunizare. Acesta consta in administrarea unor suplimente nutritive cu rol in fortificaea organismului. Incurajeaza-l sa faca spor, miscarea caleste organismul si-i confera rezistenta in fata bolilor. Mare atentie la igiena : invta-l pe cel micsa se spele des pe maini cu apa sau cu geluri anti-microbiene. Spune-i sa evite pe cat posibil aglomeratia !
Pentru sporirea imunitatii exista anumite plante medicinale sau preparate din plante precum echinaceea (capsule, pulbere, ticnitura), maces (foarte bogat in vitamina C), arnica (ticnitura), catina (abundenta in vitamina A si C). De asemenea, propolisul este un excelent remediu impotriva gripei. Se poate face o cura cu propolis, dar asigura-te inainte ca micutul nu este alergic la produsele apicole. La recomandaea medicului pediatru ii poti administra micutului suplimente de vitamina C special create pentru copii.
One thought on “Cum crestem imunitatea copiilor ?”