Ce este diareea ?
Diareea se caracterizeaza prin eliminarea frecventa de scaune neformate cu resturi alimentare nedigerate sau incomplet digerate. Cauza principala care provoaca diareea este accelerarea tranzitului intestinal. Ea poate fi cauzata de o inflamare a peretelui intestinal sau prezentei unor toxine bacteriene sau a unor infectii.
Inflamatia peretelui intestinului subtire poarta denumirea de enterita. Diareea este insotita de scaune frecvente, de febra, astenie, ameteli si dureri abdominale. Alimentatia depinde de stadiul bolii. In primele zile se administreaza o dieta hidrica, ceai de menta, de musetel, de tei fara zahar, sucuri de fructe. Ele vor fi usor caldute incat lichidele reci accelereaza peristaltismul intestinal. Din ziua a 3-a se dau supe de legume limpezi, cu sare, orez pasat, apoi supe-creme de legume, fainoase, branza de vaci si branza telemea desarata. Se vor adauga apoi mere rase sau mere coapte, carne rasol sau prisoare dietetice, paine alba veche de o zi, legume fierte date prin sita.
Diareea si alimentatia
Sunt contraindicate alimentele bogate in celuloza, afumaturile, condimentele si conservele. Diareele cronice pot fi consecinta directa a unor imbolnaviri a intestinului gros(colonul). Se caracterizeaza prin inflamatii ale peretelui sau modificarea florei intestinale. Inflamatia colonului poarta denumirea de colita. Dupa cauzele care le-a provocat, colitele pot fi de mai multe feluri. In toate cazurile regimul va fi destul de sever, un regim de curatare intestinala care va fi largit mai mult sau mai putin in functie de evolutia bolii.
Alimentele permise in diaree : carnea de vaca, pasare sau de vitel fiarta, sunca, pestele slab, fiert sau fript, ouale fierte, pastele fainoase, cartofi numai in cantitate mica si sub forma de piure, paine prajita, biscuiti, unt si ulei crud adaugat in preparate, supe sau soteuri, sucuri de fructe neacide, ceai de tei, sunatoare, de menta putin indulcite.
Se recomanda mese dese de 5-6 ori pe zi, dar putin abundente.
Alimente interzise in diaree : legumele si fructele crude, legumele su fructele uscate, painea integrala, carnea grasa, grasimile prajite, conservele si mezelurile, produse zaharoase concentrate, condimentele, bauturile gazoase, sucurile de fructe acide. In caz de intoleranta se vor inlatura si produsele lactate.
Diareea si complicatiile ei
Colita de fermentatie se datoreaza unei tulburari a florei intestinale care degradeaza resturile amiliacee nedigerate in intestinul subtire. In caz de colita de fermentatie apar in scaun celuloza nedigerata si amidon, datorita accelerarii tranzitului.
Primul obiectiv al dietei este eliminarea alimentelor bogate in celuloza si amidon, ele provocand inflamatii.
One thought on “Diareea si Regimul Recomandat”