Exista mai multe diete vegetariene, diete difertiate atat din punct de vedere nutriv cat si prin prisma comportamentelor alimentare. Dieta vegetariana stricta sau strict vegetariana exclude toate alimentele de origine animala. Carnea de pui, peste, vita, porc, lactatele, ouale si branza sunt “interzise”. Mierea este de asemenea nu este acceptata, la fel si ceara de albine. Daca este urmata strict acest tip de dieta vegetariana este foarte dificil de respectat deoarece ar trebui sa fie excluse toate produsele derivate din animale utilizate in preparatele din comert (biscuitii sau prajiturile care contin lapte sau oua, toti aditivii alimentari provenind din diferite parti si organe animale).
Singura solutie este prepararea tuturor alimentelor la domiciliu, pentru a verifica provenienta ingredientelor. Dieta strict vegetariana se bazeaza pe fasole, linte, nuci, seminte si soia (pentru proteine), cereale si legume bogate in amidon (pentru carbohidrati), seminte si uleiuri pentru grasimi. Acest tip de dieta prezinta un risc crescut de carente de calciu, fier, vitamina B2 si B12.
Veganii, sau vegetarienii care respecta aceasta dieta vegetariana stricta, sunt o categorie de vegetarieni care aplica aceste principii in toate aspectele vietii. Ei refuza sa cumpere produse alimentare si cosmetice care contin ingrediente derivate din animale (gelatina, etc.) sau testate pe animale. Acelasi lucru este valabil si pentru articolele vestimentare fabricate din lana, matase, blana sau piele. Singurele produse acceptate sunt cele care contin doar fibre si materiale de origine vegetala. In practica, respectarea acestor principii este foarte dificila, deoarece ar implica renuntarea la cea mai mare parte a produselor comercializate in ziua de azi.
Dieta lacto-vegetariana este acea dieta vegetariana care permite consumul de lactate alaturi de produsele de origine vegetala. Fie ca e vorba de oua, lapte, iaurt sau branza aceste alimente sunt permise, alaturi de produsele de origine vegetala
Dieta lacto-ovo-vegetariana se diferentiaza fata de dieta lacto-vegetariana prin acceptarea oualor si a lactatelor, pe langa produsele de origine vegetala. Acest tip de dieta este mult mai raspandit, fiind poate cea mai sanatoasa dieta vegetariana.
Dieta semi-vegetariana accepta carnea de pui, incluzand si produsele lactate si ouale. Semi-vegetarienii nu sunt in mod oficial inclusi in randul vegetarienilor.
Dieta naturista este bazata exclusiv pe alimente de origine vegetala crude sau preparate la o temperatura mai mica de 37°C. Adeptii dietei naturiste cred ca prin preparare la o temperatura mai mare, valoarea nutritiva a alimentelor s-ar pierde, iar acestea ar deveni toxice pentru organismul nostru.
Exista si diete bazate exclusiv pe fructe. Fructarienii au o dieta foarte stricta, ei consumand doar fructe, sau alte produse vegetale clasificate de fapt drept fructe cum ar fi rosiile, castravetii, vinetele, ocazional nucile si semintele.
Pesco-vegetarienii sunt persoanele care consuma exclusiv carne de peste. Desi termenul pesco-vegetarian nu este foarte des utilizat, tot mai multe persoane adopta acest tip de dieta vegetariana, fie datorita beneficiilor sale, fie ca o etapa intermediara spre un regim mult mai strict.
Desi nu toate aceste diete exclud carnea sau produsele de origine animala ele fac parte din marea categorie a dietelor vegetariene. Dietele vegetariane sunt puse in aplicare cand dorim sa pierdem in greutate sau cand dorim sa ne imbunatatim starea de sanatate. Adeptii convinsi ai acestor diete vegetariene sunt de parere ca ideal ar fi sa punem in aplicare aceste diete pe tot parcursul vietii.
Mult succes in alegerea dietei vegetariene, asta in cazul in care doresti sa urmezi acest timp de regim alimentar.