Laptele

Laptele – un aliment de baza

Este un aliment tot atat de complet ca si oul. Din cauza continutului in lactoza, laptele este diuretic si laxativ. Aceasta din urma actiune se datoreaza faptului ca lactoza, ajungand in cantitate mare in intestin, este descompusa de flora de fermentatie in produse care stimuleaza evacuarea tubului digestiv. Pentru a fi mai bine tolerat si a nu se coagula brusc in stomac – proces care elibereaza o mare cantitate de zer, bogat in lactoza – laptele se consuma fie diluat cu ceai sau cu cafea, fie amestecat cu fainoase.  Daca in ciuda acestor precautii laptele da totusi diaree, este indicat sa se amestece cu  carbonat de calciu, in proportie de o lingurita la 1/4 litru de lapte, pentru a impiedica fermentatiile intestinale.

Distrugerea vitaminelor din lapte prin fierbere

Laptele contine vitaminele A, B2 si D, pe care insa o fierbere indelungata si apoi pastrarea intr-un vas descoperit le distrug. Proportia ideala intre fosfot si calciu fac din lapte un aliment indicat pentur copiii in crestere, copiii rahitici, ca si pentru femeile gravide sau care alapteaza. Sub actiunea bacteriilor, la caldura, lactoza se poate transforma in acid lactic. Rezulta laptele prins, care daca se bate impreuna cu grasimea ridicata la suprafata (smantana), devine ceea ce numim „lapte batut”.

Exista un inconvenient in privinta prepararii felurilor cu branza, Prepararea lipsita de anumite precautii produce o separarea a grasimilor si agluntierea cazeinei sub forma de flocoane mari care se intind. Acest inconvenient poate fi evitat, framantand branza ianinte de incorporare in felul respectiv, cu gris, galbenus de ou sau cu o cantitate mai mare de grasime.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *