Orezul si indicele glicemic

click pe imagine pentru marire

Multi dintre dumneavoastra cunosc deja ca orezul se situeaza undeva pe partea de jos a tabelului indicelui glicemic, deoarece acest index se stabileste in functie de capacitatea de crestere a nivelului glicemiei intr-o unitate de timp si de timpul scurs pentru revenirea acestuia la valoarea initiala, considerata a fi valoarea normala. Diferitele soiuri de orez existente  se situeaza la niveluri scazute ale scalei indicelui glicemic, pozitiile ocupate nefiind esential diferite. Pe baza indicelui glicemic, diferitele mancaruri pot fi categorisite ca avand un indice scazut, mediu sau inalt. Alimentele avand un indice glicemic inalt sunt usor asimilabile, ridicand foarte rapid nivelul glicemiei sanguine, iar, dimpotriva cele cu un indice glicemic slab sunt greu asimilabile, neavand o semnificatie deosebita in ceea ce priveste variatia glicemiei sanguine.

Alimentele procesate sarace in grasimi (degresate) cum ar fi spre exemplu dulciurile cu un continut scazut sau chiar fara de grasimi, au un indice glicemicridicat, fapt ce se datoreaza substituirii grasimilor cu zaharuri cu catene scurte neramificate. Alimentele ce sufera o prelucrare superficiala si sunt bogate in celuloza ce contin si oarecare grasimi, cum ar f de exemplu o felie de paine de graham sau de secara, unsa cu crema de ciocolata, de regula au un indice glicemic destul de scazut.

Ordonarea alimentelor dupa indicele glicemic (GI) este de un real folos deoarece ne poate ajuta ca, dintr-o alternativa de mai mutle alimente sa alegem pe acela ce are un indice glicemic mai scazut. DIn experienta generalizata se poate concluziona ca putem manca o cantitate mai mare de paste fainoasesau de orez, decat de cartofi spre exemplu. Cei care opteaza pentru cura de slabire este indicat sa aleaga alimentele cu un continut glicemic scazut si care au un continut ridicat de celuloza. In cazul de fata orezul brun este mai indicat, comparativ cu orezul alb. Daca combinam carbohidratii in alimentatia noastra cu grasimi si proteine atunci lucrurile iau o alta turnatura. Potrivit indicelui glicemic, unele alimente devin inproprii consumului.

Prin procesul de prelucrare alimentele sufera modificari structurale, astfel ca prin simpla fierbere se modifica in cazul carbohidratilor structura interna a hidratilor de carbon, alaturi de eliminarea masiva a celulozei si a proteinelor ce le contin, ceea ce influienteaza in mod radical capacitatea de digerare a organismului. Cu cat este mai lenta digestia (asimilatia),  hidratilor de carbon, cu atat glucoza ajunge mai tarziu in sange, si implicit acest lucru are repercursiuni asupra indicelui glicemic.

Iata cativa factori ce influienteaza indicele glicemic al alimentelor :

– capacitatea de digerare a hidratilor de carbon continut de respectivul aliment.

– continutul alimentului in zaharuri, grasimi, celuloza.

– efectele aditionale combinarii hidratilor de carbon cu proteine.

– forma de prezentare a alimentului respectiv, de exemplu sub forma uscaa, pentru uns, sub forma de lichid, macinat in granule mai mari sau mai mici, cat de fiert este alimentul respectiv etc.

– cu ce alte alimente se combina, in acelasi timp.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *