1. Orez – Cel mai hranitor aliment
Orezul este unul dintre alimentele arhaice ce au facut parte inca din vremurile copilariei omenirii din dieta unor intregi semintii. In anumite zone ale globului, orezul este alimentul ce asigura energia necesara celor mai variate si celor mai grele munci, iar din acest punct de vedere aceasta ceriala cu bobul marunt nu are concurent.
Orezul, fara nici un fel de exagerare ar putea fi definit ca un supraaliment, avand in vedere ca, continutul sau caloric este modest, asigura energia necesara celulelor musculare si se digerafoarte usor, contine toate principiile nutritivesi de asemenea tot felul de fibre necesare unei bune functionari a tubului digestiv, nu contine colesterol si de asemenea nici sodiu. In plus este foarte accesibil din punct de vedere al pretului de desfacere.
Ce cauze determina lumea culturismului sa il evite ? Aceasta intrebare planeaza de mai multa vreme referitor la orez si in cele ce urmeaza vom cauta sa ii dam un raspuns satisfacator.Unii sunt pentru consumul orezului, insa pregatirea acestuia nu-i un subiect ce sa le ofere satisfactie.In cele ce urmeaza vom prezenta cateva modalitati de preparare a orezului ce sunt la indemana tuturor, iar ca urmare a demersului nostru pnumarul „fanilor” orezului s-ar parea ca va creste.
2. Orezul – Aliment Energizant
Multi culturisti au luat la cunostinta despre faptul ca, amidonul este unul ditnre elementele constituitive ale orezului, care prezinta marele dezavantaj de a conduce la supraponerabilitate si chiar la obezitate, fapt pentru care pare a fi potrivnic scopului culturistilor care doresc obtinerea de masa musculara fara acumulare de grasimi. Aceasta conceptie demult incetatenita este total gresita. Organismul uman, la fel ca si al celorlalte mamifere depoziteaza rezervele acumulate de carbohodrati sub forma de glicogen intramuscular, ca, pe parcursul desfasurarii activitatilor fizice ulterioare sa poate folosi glicogenul acumulat in vederea degajarii energiei necesare organismului. Acest proces al stocarii carbohidratilor sub formaglicogenului intramuscular isi are corespondentul in lumea vegetala, unde plantele isi fac rezerve de carbohidrati sub forma amidonului.
Orezul constituie o sursa inepuizabila de carbohidrati complecsi, carbohidratii constituind sursa energetica de baza a organismului. In procesul eforturilor de nivel mediu si inalt, organismul, aproape in totalitate incredinteaza carbohidratii ca sursa energetica , iar in cadrul unor eforturi deosebite, ca de exemplu antrenamentele cu greutati, care solicita un consum energic deosebit, sursa principala energetica se regaseste in totalitate in carbohidrati. In concluzie : acei ce nu consuma suficienti carbohidrati nu vor avea resurse energetice indestulatoare. O jumatate de cana cu orez contine numai 100 calorii, mai putin de un gram de lipide, in linii mari circa 20 grame de carbohidrati si 2 grame de proteine.
3. Orez – Brun sau Alb ?
Cand cineva aduce injurii la adresa carbohidratilor atunci putem fi mai mult decat siguri ca face referire la carbohidratii prelucrati industrial, precum ar fi in cazul de fata orezul decorticat, produsele de panificatie obtinute din faina de grau alba, referindu-ne printre altele si la pastele fainoase. Aceste produse nici pe departe nu sunt atat de hranitoare ca sursele originale de carbohidrati, precum orezul brun, sau produsele dep anificatie obtinute din faina de grau itnegrala (neagra). Orezul brun are dezavantajul major de a fi putin mai greu de mestecat, datorita elasticitatii specifice boabelor, are si un gust ce-l aseamana pe undeva cu al semintelor de grminee, dar in schimb este o excelenta sursa de tiamina, niacina, vitamina B-6, fier, fosfor, magneziu, sodiu, si bineinteles de celuloza.
In zilele noastre o parte din principiile alimentare sus-mentionate sunt adaugate si orezului alb, totusi procentele de minerale si vitamine, precum : calciu, vitamina E, crom, si microelementele cu caracteristici fitodietetice (care au un rol de protectie impotriva cancerului), si celuloza sunt mult mai reduse in cazul orezului alb comparativ cu cel brun.
Deoarece orezul brun are un continut cu ceva mai ridicat de grasimi decat orezul alb, timpul de pastrare al acestuia este usor diminuat comparativ cu cel al orezului alb. Acest fapt se datoreaza efectului de rancezire ce este asociat grasimilor din orezul brun. Timpul de pastrare al orezului alb in congelator, din punct de vedere teoretic este nelimitat, in schimb cel al orezului brun este de numai o saptamana.