Otetul de mere reprezinta un rezervor de minerale (potasiu, fosfor, clor, magneziu, calciu, sulf, fier, fluor si siliciu) si de vitamine, pectine, acizi esentiali si enzime, care ii confera numeroase proprietati terapeutice.
Astfel otetul de mere, administrat cu 30 minute inainte de masa, accelereaza metabolismul, ajuta la arderea grasimilor, stimuleaza digestia si cotnribuie la eliminarea toxinelor. De asemenea, daca este luat in timpul mesei, acest remediu previne aparitia balonarii, a arsurilor gastrice si a intoxicatiilor alimentare, avand rol antiseptic. Cura cu otet de mere este indicata si pentru a preveni infectiile renale si urinare, ajutand totodata la eliminarea calculilor biliari si renali. Deloc de neglijat este faptul ca acest remediu contribuie la reducerea nivelului de colesterol „rau”, echilibreaza tensiunea arteriala si mentine echilibrul acido-bazic al organismului in cazul persoanelor care sufera de artroza, cura cu otet de mere ajuta la mobilizarea depozitelor calcaroase de la nivelul articulatiilor.
Cum se tine cura ?
Otetul de mere poate fi folosit la asezonarea salatelor sau mancarurilor. Ideal ar fi sa se foloseasca otetul de mere preparat in asa sau cel provenit din surse sigure, amestecat uc mire si diluat in apa plata. Trebuie subliniat ca remediul se administreaa in functie de toleranta individuala. Pentru a face o cura depurativa cu otet de mere este indicat ca, in fiecare dimineata sa se administreze doua lingurite de otet de mere diluate intr-un pahar cu apa, cantitate care se bea incet, in decursul a 30 de minute. Pentru dezintoxicarea organismului este suficienta o cura de o luna.
De asemenea, se mai pot lua cate una-doua lingurite de otet de mere la un pahar cu apa, cu 30 minute inainte de fiecare masa. In caz de astenie sau in perioadele de efort intelectual si fizic intesns, se iau de trei ori pe zi, cate doua lingurite d miere si doua lingurite de otet de mere, amestecate intr-un pahar cu apa.
Cura cu otet de mere nu este indicata persoanelor care sufera de hiperaciditate gastrica, litiaza renala urica, guta, hipotensiune arteriala sau hipertiroidie.