Mancatul este o necesitate si una ditnre cele mai mari placeri. Cu toate acestea, se intampla uneori sa nu mai aveti pofta de mancare. Motivele sunt de obicei minore si nu pun prea multe probleme. Remediile naturale si schimbarea stilului de viata va pot ajuta. Dar daca va pierdeti pofta de mancare pentru o perioada mai lunga de timp, si mai ales daca pierdeti in greutate, cereti sfatul unui medic specialist.
Pierderea poftei de mancare
Multi oameni isi pierd pofta de mancare pentru o perioada scurta de timp, de exemplu atunci cand au febra sau sufera de indigestie. Anxietatea si depresia pot reduce si ele apetitul (desi unele persoane care sufera de depresie mananca mai mult). Odata tratata cauza de baza, apetitul revine de obicei la normal, fara sa fi produs probleme.
Consumul constant si excesiv de alcool furnizeaza atat de multe calorii, meat poate suprima nevoia unei alimentatii normale. De asemenea, orice produce greata — de exemplu, raul de miscare, gastroenterita, primele saptamani de sarcina, tratamentul cu anumite medicamente, expunerea la pesticide, plumb sau alte substante toxice — inhiba dorinta de a manca.
O stare prelungita de apetit scazut sau inexistent poate sugera o tulburare mai serioasa, de tipul mononucleoza infecpoasa, artrita reumatoida, hipertensiune arteriala, cancer de stomac, tuberculoza, hepatita sau depresie grava. Surprinzator, se intampla frecvent ca persoane care sufera de anorexie nervoasa, boala care determina pierderi in greutate ce pot pune in pericol viata, sa aiba pofta de mancare. Consuma numai cantitati mici de mancare, dar le este tot timpul foame.
Cum prevenim lipsa poftei de mancare ?
- Daca pierderea poftei de mancare este simptomul unei boli, trebuie sa tratati cauza. Exista totusi multe metode de stimulare a unui apetit sanatos.
- Mancati putin si regulat, feluri de mancare cat mai nutritive si mai atragatoare cu putinta.
- Incercati un aperitiv care sa contina un stimulent traditional, cu gust amarui (masline, creson, frunze fragede de papadie, rozmarin si cicoare).
- Evitati sa beti prea mult alcool. Totusi, un aperitiv amarui poate stinaula apetitul inaintea mesei. Un pahar de vin in timpul mesei poate, de asemenea, sa va ajute sa va relaxati si, ca urmare, sa mancati mai mult.
- Nu va grabiti in tinapul meselor si incercati sa fie cat mai putin stresante cu putinta.
- Optati pentru meniuri comprise din portii mici din mai multe feluri de mancare, mai curand decat din portii mari din doar unul sau doua feluri.
- Cand copilul nu are pofta de mancare, verificati daca nu e cumva vorba despre o problema acasa sau la scoala. Refuzul mesei la gradinita/scoala poate sa nu aiba cauze alimentare, ci o motivate sociaia.
- Evitati alimentele continand faina alba si adaos de zahar, caci au un continut mai redus de nutrienti decat alimentele integrale. Daca alimentele procesate sunt singurele de care aveti pofta, luati zilnic suplimente de vitamine si minerale.
- Beti cafea si ceai care contin cofeina numai dupa mese. Cofeina poate inhiba apetitul. Prea multe lichide baute in timpul mesei pot umple stomacul si impiedica digestia.
- Faceti regulat exercitii pentru a stimula foamea.
- Daca fumati tigari sau alte produse cu tutun, incercad sa renuntati sau reduced cantitatea.
- Rugati un prieten sa va faca un masaj relaxant folosind 5 picaturi de ulei de levanpca la 2 linguri de ulei de migdale dulci, daca stresul va inhiba interesul pentru mancare.
Cum ne refacem pofta de mancare ?
Alegerea tratamentului pentru pierderea poftei de mancare depincle de cauza care determina problema. Vedeti, de exemplu, sfaturile in caz de
indigestie, rau de dimineata si rau de miscare.
Greata si tensiune in timpul meselor: Aveti nevoie de un masaj cu uleiuri aromatice calmant si placut. Adaugati cate 2 picaturi de ulei de menta si piper negru si 1 de ulei de trandafir la 5 lingurite de ulei de migdale dulci. Folositi acest amestec pentru a va masa abdomenul cu miscari incete, circulare, in sensul acelor de ceas.
Auxietate sau depresie: Consultati un specialist pentru a rezolva sursa problemei. Intre timp, ingrijiti-va pregatind feluri de mancare apetisante si hranitoare din alimente care va plac de obicei si luati suplimente zilnice de vitamine si minerale daca in continuare nu puteti manca prea mult.
Apelati la medic daca :
- Pofta de mancare redusa dureaza mai mult de cateva zile sau este insotita de alte simptome.
- Pierderea poftei de mancare dureaza mai mult de sapte zile sau este insotita de varsaturi, diaree, tuse, dureri abdominale, pierdere rapida in greutate sau alte simptome.
- Refuza orice fel de aliment timp de peste 24 de ore.
- Vomita, plang fara oprire sau au si alte simptome.
viorica says:
pe fetita mea de 6 ani o doare in regiunea ombelicala daca o palpezi o doare incepind din regiunea stomacala pina la buric des imi spune ca o roade stomacul vrea sa manince ,scaunul des cu mucozitate ,cite o data neprelucrat ,diaree,constipatie cum ii dau omez se reguleaza .si daca nu maninca la timp spune ca are dureri ,pofta de mincare este buna am facut FGSgastrita cu hiperemie cu edem gastrita eritematoasa la UZI colicistul deformat ficatul marit pancreasul mediu dar in stomac mincare neprelucrata lichid ajutatima va rog cei asta am facut tratamente stam la dieta si totuna are dureri
Anna says:
nepotelul meu avea dureri in zona ombilicala, in cazul lui a fost vorba de paraziti….probabil in cazul fetitei tale e altceva, in ziua de astazi trebuie sa mergi la 2-3 doctori pentrua fi sigura de diagnostic.