Postul Total si Subnutritia

In scopul fortificarii vitalitatii organismului, se recomanda din cand in cand un post total. S-a dovedit pe animale expermentale ca o infometare partiala poate prelungi viata. Efectele positive ale postului sunt puse pe seama unei supracompensari anabolice in perioada de revenire la alimentatia normala. Efectul de „intinerire” ce apare este explicat prin autoliza preferentiala a proteinelor imbatranite. La caini, dupa o perioada de infometare se constata de catre colaboratorii lui I. P. Pavlov disparitia unor fenomene nevrotice constatate anterior. Un fenomen ce pare paradoxal este cresterea rezistentei antiinfectioase si a rezistentei nespecifice generale, dupa post total.

Foamea si postul total

Foamea solicita organismul ca si pranzul copios. Claude Bernard observase ca iepurii infometati aveau urina acida, la fel ca cei hraniti cu carne, in timp ce iepurii hraniti cu vegetale aveau urina alcalina. La indivizii internati in lagarele naziste, s-a constatat ca singurele organe care nu se atrofiau erau suprarenalele. Un post tootal, prelungit in conditii de forta majora consumand initial rezervele glucidice si lipidice, duce in cele din urma la un hipercatabolism proteic, o „autofagie” a tuturor tesuturilor. Dar cel mai frecvent, deficitul de aport rezulta dintr-o ratie alimentara prostt echilibrata; astfel regimurile care nu asigura cantitatea de proteine corespunzatoare varstei, regimurile sarace in special in proteine de origine animala si cele care contin cantitati insuficiente de aminoacizi esentiali pe care organismul nu-i poate sintetiza. Carenta prelungita de proteine duce la deteriorarea tuturor functiilor organismului. Datorita hipoproteinemiei care apare prin scaderea presiunii coloidosmotice; scade troficacitatea pielii si a fanerelor, incetinirea vindecarii pplagilor, leziuni hepatice, scadere rezistentei fata de infectii; anemie prin deficit de proteine si fier, osteoporoza si incetinirea formarii colusului, datorita deficitului in sitneza matricei proteice a oaselor si perturbarilor gastro-intestinale.

Subnutritia in postul total

Subnutritia este raspandita in foarte multe tari ale globului. In Asia, Africa si America latina, 7 din 10 locuitori sunt subnutriti. La fiecare 8 secunde se nasc 16 oameni si dintre acestia unul singur moare de foame. Subnutritia duce la scaderea in greutate si treptat se ajunge la o degradare fiziologica si intelectuala. In cursul subnutritiei scade masa musculara in general si muschii isi pierd tonusul si forta fizica. Pulsul ajunge la o frecventa scazuta, 35-40/minut si apar edeme. Se constata si tulburari in functia organelor vizuale si auditive. Apar apoi o depresiune nervoasa si o lipsa de interes pentur tot ce se petrece in jur.

Se stie ca 2.3 din suprafata globului este ocupata de apa – mari – oceane. Exploatarea lor acopera doar 2% din caloriile necesare omenirii si cel mult 10% din proteinele animale de care are nevoie. Exploatarea rationala amarilor si oceanelor ar putea oferi cantitati uriase de produse alimentare animale si vegetale. Pescuitul in largul oceanelor si industrializarea pe loc a produuselor trebuie intensificate, la fel si cultivarea algelor marine, ce au o mare valoare nutritiva. Crearea de noi soiuri de plante si de animale, prin utlizarea cunostintelor de genetica si ameliorare, ar putea duce la cresterea rezervelor nutritive si la obtinerea unor produse de calitate. Aceste cunostinte pot fi aplicate si in vederea imbogatirii unor cereale in proteine, deoarece deficitul caloric mondial este de 15%, pe cand deficitul de proteine este de aproape 40%. Se recomanda utilizarea mai intensa a hibrizilor care dau recolte mai mari la hectar si cu un continut sporit de proteine. Hibrizii de floarea soarelui au un continut mai mare de ulei.

Se impune de asemenea o buna utilizare a energiei solare si a substantelor existente in aer si sol, la fel si ajutorul insecticidelor s ia fungicidelor ce sporesc mereu poluarea mediului. Aceasta insa trebuie sa se faca cu mare atentie !

0 thoughts on “Postul Total si Subnutritia

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *