In primul rand este nevoie de o viata cumpatata, cu ore fixe de masa, cu evitarea oricarei bauturi spirtoase si cu cel putin 14 ore de odihna la pat din cele 24 ale zilei. Cand la originea bolii hepatita cronica stau un sifilis sau o malarie insuficient tratate, este necesara tratarea completa a acestora.
Bolnavul de hepatita cronica isi va ingriji orice alte suferinte (abcese dentare, amigdalite etc) pentru a pune organismul la adapost de alte boli care pot agrava in cele din urma hepatita cronica. La fel in epidemiile de gripa, el va evita aglomeratiile, pentru a nu contracta boala. In hepatita cronica, tratamentul principal il reprezinta alimentatia. Ea va trebui insa sa fie controlata de medic, fiind in functie de starea bolnavului.
Reguli intr-un regim pentru hepatita cronica:
Cand nu se retine apa in organism si bolnavul nu are icter sau diaree, el se va conduce dupa urmatoarele reguli :
– alimentatia se va compune mai ales din lapte si iaurt, barnza de vaci proaspata, cel putin 400 grame pe zi, oua (unul pe zi), carne slaba, dulciuri si fainoase.
– grasimile vor fi alese dintre cele proaspete ca untul si mai ales untdelemnul, neprajit in cantitati care sa nu depaseasca 50 – 60 grame in total pe zi; trebuie tinuta seama ca alimentele contin grasimi in proportii diferite: lapte circa 4%, carnea, chiar slaba intre 10-15%, etc;
– frructele si legumele sunt permise, sub anumite forme (sucuri, fructe curatate de partile tari, legume fierte etc).
– bauturile alcoolice sunt strict interzise chiar si in cantitati mici.
– sarea, piperul, mustarul, ardeiul iute se vor consuma in cantitati reduse (in anumite cazuri, cand apar edeme ale picioarelor, sarea se interzice), inlocuindu-le pe cat posibil cu lamaie, plante aromatice, suc de rosii si alte alimente care dau gust mancarii.
* Alimentatia in hepatita cronica nu se deosebeste mult de alimentatia bolnavilor de colecistita.