Sanatatea Mintala si Anorexia Nervoasa

Statisticile medicale raporteaza ca anorexia nervoasa este boala psihiatrica cu cea mai mare mortalitate (14%). Cu toate acestea in ciuda efectului vizibil produs asupra organismelor si starii psihice a pacientilor, aceasta boala este adesea subevaluata. Comportamentul caracteristic este interpretat cu al unor tinere frivole care au „facut” anorexie nervoasa numai pentru ca vor sa fie la moda si sa arate la fel ca cel mai in voga manechin sau star pop al momentului.

Aceste puncte de vedere minimalizeaza conflictul emotional interior si suferinta pacientilor. De obicei,a cestia nu au o persoana de incredere careia sa i se destanuie si cauta alte cai de a face fata situatiei. Circa 50 la suta dintre pacienti sufera de depreseie.COnceptiile, valorile si principiile afirmate in familie, precum si propria mostenire genetica a pacientului se combina intr-un perfectionism nervotic si un mod de gandire care vede diferitele aspecte ale vietii numai in forme extreme. Toate tulburarile de comportament alimentar au ca trasaturi definitorii comune lipsa de incredere in sine sau o subapreciere constanta a propriei valori, ceea ce se aplica cu precadere in cazul norexiei nervoase.

Ca si in alte tulburari de comportament alimentar si anorexia are caracteristica o imagine distorsionata despre sine. Astfel, scaderea exagerata in greutate nu este perceputa ca un lucru negativ.

0 thoughts on “Sanatatea Mintala si Anorexia Nervoasa

  • Buna seara ..sunt mama unui tanar de 35 de ani, care in 2009 a fost diagnosticat cu anorexie psihogena ! eram disperati ..si-a dorit sa slabeasca pt ca era f gras avea 110 kg la o inaltime de 1.75..acum si-a revenit.. .a luat legatura cu un nutritionist de la firma Herba Life …a fost internat 2 saptamani la Nova Vita in Targu -Mures la sectia interne .acum are 60 de kg si mananca sanatos…multe fructe,legume, salate ,paine numai Savoria..lapte si iaurt zilnic ,branza la fel,4 oua pe saptamana ..spanac ..peste si pui la gratar..in ghetata si dulciuri numai de casa… acum arata f bine ..si atunci cand se uita la pozele lui de acum 3 ani rade si..nu-i vine sa creada ca arata asa ..dar eu am o alta problema….as vrea sa va intreb..o persoana care a avut acest dignostic acum 3 ani..nu ar avea voie sa faca scoala de soferi pt permis B ? i-au iesit toate analizele si probele APT…..chiar si la control neuropsihiatric.. a luat si testul psihologic .si totusi avizul psihologic nu i s-a dat.pt ca are trecut in fisa diagnosticul de acum 3 ani.. .sufera f mult din aceasta cauza de ce nu i se da dreptul sa faca aceste cursuri? are studii..a facut Scoala Postliceala la zi de 2 ani cu media 9,80.. a facut cursuri diferite pt PC este un as al calculatorului..in orice programe…are si cursuri de agen t de paza cu atestat…domeniu on care a si lucrat si totusi este tratat ca un om cu handicap.. oare chiar asa sa fie ?isi doreste sa lucreze ..si nu-si gaseste nicaieri un loc de munca . a depus C.V in multe locuri dar degeaba.. o conditie la o eventuala angajare este acest PERMIS AUTO..va rog din suflet sa-mi raspundeti..si el se intreaba ..de ce i se refuza acest drept ? si ce ar trebui sa faca pt a obtine acest aviz..o noua reevaluare psihologica la un centru medical ..sau ce parere aveti ? sunt f necajita ..e un om care se pierde pt ca nu are un loc de munca si mai ales i se refuza un drept…abia astepta sa inceapa cursurile pt permis si i s-a spus ca nu are voie !!..astept un raspuns si poate o solutie de la dvs ..va multumesc mult

  • Psihologul nu a facut acest gest din rautate, cu siguranta exista multe locuri de munca la care permisul auto nu este necesar. Nu trebuie sa punem la indoiala decizia unui specialist, desi uneori ni se pare nedreapta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *