Tulburari de alimentatie

Orice persoana are o greutate „ideala” in functie de sex, varsta, inaltime si forma generala a corpului. Aceste tulburari de alimentatie pot afecta grav echilibrul corpului putand influenta totodata si starea emotionala.

Un adult consuma in medie 14 kg de alimente pe saptamana, totusi greutatea lui se mentine aceiasi ani de zile. Alimentele sunt fie consuamte prin ardere, fie eliminate din organism. Avem nevoie de hrana pentru a ne asigura energia necesara functionarii principalelor organe ale corpului – de exemplu, inima si ficatul si mentinerii, dezvoltarii si refacerii celulelor si tesuturilor. De asemenea, alimentele continvitamine si minerale, care sunt substante chimice esentiale pentru pastrarea sanatatii, deoarece lupta impotriva infectiilor.

Tulburari de alimentatie, prea multa hrana

Cantitatea de alimente de care are nevoie o persoana variaza de la un individ la altul. O persoana care depune mult efort fizic, cum ar fi un conducator sau un atlet de performanta, are nevoie zilnic, pentru a-si intari uschii, de o cantitate dubla de energie in comparatie cu o persoana care lucreaza intr-un birou. Un nou-nascut are nevoie de o cantitate dubla de energie in comparatie cu un adult, raportata la greutatea corpului, deoarece creste repede. El are nvoie dsi de mai multe vitamine si minerale pentru combatarea infectiilor care ii ameninta viata.

Corpul uman este ca un furnal – arde combustibil (mancarea) si elibereaza energie sub forma de caldura. Energia se masoara in calorii, sau jouli (unitati de caldura produsa atunci cand ceva se arde in aer). Daca consumam mai mult decat avem nevoie, excesul se depoziteaza sub forma de grasime,a dia ne ingrasam. Daca combustibilul este insuficient, grasimile se ard si pierdem din greutate.

Orice persoana care depasteste cu peste 20% din greutatea normala, este considerata obeza. In tarile dezvoltate, un barbat din cinci si o femeie din trei subt obezi. Obezitatea poate duce la tulburari grave, cum ar fi circulatia ineficienta a sangelui, atacuri de cord, accidente cerebrale cardiovasculare, diabet si deficiente ale rinichilor. La barbati, obezitatea poate scurta viata cu o patrime, iar la femei cu o sesime. Foarte rar obezitatea este cauzata de o problema medicala. O hiposecretie a glandei tiroidei, o hipersecretie a glandelor suprarenale sau, si mai rar, sindromuri congenitale implicand dereglari hormonale si tulburari la nastere, care afecteaza pofta de mancare, duc la cresterea greutatii corpului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *