Afectiune des intalnite in oftalmologie – cataracta

Afectiune des intalnite in oftalmologie – cataractaCataracta este acea afectiune a aparatului vizual in care unul sau ambii ochi incep sa fie incetosati. Senzatia este asemanatoare cu privirea printr-o lentila aburita, iar acest gen de problema de oftalmologie este adesea vinovata de diverse probleme care afecteaza viata de zi cu zi. Pacientii cu cataracta pot avea probleme in cele mai simple activitati mondene, afectiunea facand extrem de dificil cititul, condusul, privitul la televizor sau la ecranul unui calculator.In cazurile de cataracta, ochelarii sunt o solutie temporara, insa devin rapid ineficienti in cazul in care afectiunea se agraveaza, fiind nevoie de operatie.

 

Simptomele cataractei

 

Cataracta este una dintre cele mai usor de diagnosticat afectiuni intalnite in oftalmologie, aceasta afectiune schimband aspectul globului ocular intr-un mod vizibil. In cazurile cele mai avansate, aceasta acopera in totalitate irisul, transformandu-se din negru intr-o culoare albicioasa. Simptomele sunt usor de citit si in cazurile mai putin avansate:

1. Vederea incepe sa se incetoseze, calitatea detaliilor percepute scade, iar senzatia este aceea asemanatoare cu momentul in care se priveste printr-un geam aburit sau rezultatul unei poze facute cu o camera cu lentila murdara.

2. Vederea pe timp de noapte devine din ce in ce mai proasta, acesta fiind primul dintre simptomele unui caz de cataracta.

3. Creste sensibilitatea la lumina, pacientii care incep sa sufere de cataracta vor observa ca le este din ce in ce mai dificil sa priveasca direct catre lumina puternica, iar atunci cand privesc becuri sau alte surse de lumina observa in jurul acestora un fenomen de tipul “aurei”.

4. Ochelarii purtati isi pierd eficienta foarte rapid.

5. Culorile percepute incep sa para din ce in ce mai sterse sau capata o nuanta galbena. In mod special in cazul in care apare acest colorit galben insotit de dublarea viziunii intr-un singur ochi, cataracta este un diagnostic aproape sigur si se recomanda apelarea imediata la consultatii de oftalmologie. Situatia se poate rezolva cu o operatie usoara, fiind cu atat mai usor de tratat cu cat este depistata mai din timp.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *