Ameteli si afectiuni oculare

ameteliViata extrem de stresanta si programul foarte aglomerat atat de la locul de munca, cat si de la birou, fac ca la finalul zilei sa ne simtim extenuati si sa avem impresia ca totul se invarte cu noi si ca ne fuge pamantul de sub picioare. Din punct de vedere medical, ameteala este definita ca fiind acea stare in care persoana in cauza resimte o senzatie profunda de lipsa de echilibru, de lesin, sau de instabilitate.

Ameteala se declanseaza, de regula, atunci cand creierul uman nu primeste o cantitate de sange, fie ca urmare a scaderii bruste a tensiunii arteriale, a deshidratarii, a varsaturilor, a diareei, febrei acute. Insa putini sunt cei care se gandesc sa asocieze starile de ameteala cu problemele de vedere, mai ales daca petrec ore in sir in fata calculatorului.

In continuare, ne propunem sa facem o scurta introspectie prin cele mai frecvente 5 afectiuni care se ascund in spatele senzatiilor puternice de ameteala si care ar trebui sa ne indrume imediat catre medic:

Afectiunile oculare

Paradoxal sau nu, afectiunile oculare se inscriu in topul celor mai des intalnite boli care sunt prefatate de catre starile de ameteala accentuata. Cel mai adesea, in cazul afectiunilor oculare, ametelile sunt insotie de o stare de oboseala, uscaciune si durere a ochilor. Ametelile sporadice nu ar trebui sa reprezinte, teoretic, un motiv pertinent pentru a apela la ajutorul de soecialitate al unui medic. Cu toate acestea, cand acestea se intetesc si apar zilnic, o vizita la oftalmolog te poate elucida daca este sau nu vorba despre o afectiune oculara.

In cazul viciilor de refractie, medicii propun pacientilor, ca solutie confortabila si moderna purtarea unei perechi de lentile de contact. In acest sens, gama de lentile Acuvue, care se regaseste si in stocurile Optilen, dealer cu o buna reputatie in Romania pe piata accesoriilor medicale, este una dintre marcile cel mai des intrebuintate atunci cand vine vorba despre corectarea rapida a problemelor de vedere cu ajutorul unui set de lentile sferice sau torice de unica folosinta ori cu o durata mai mare de valabilitate.

Glaucomul, keratita sau astigmatismul sunt afectiuni care pot declansa ametelile, starile de vedere neclara, dubla sau puncte negre pe fundal.

Vertijul

Printre afectiunile curente ale caror principale simptome este si senzatia de ameteala se numara vertijul. Vertijul este o afectiune complexa, care se caracterizeaza printr-o stare accentuata de dezechilibru, instabilitate, lesin sau stari de tiuituri iu ureche. Cu ajutorul tehnologiilor moderne, vertijul este o afectiune perfect recuperabila. Tratamentul vizeaza aplicarea unei medicatii recomandate de catre medicul specialist. In afara de medicamente, aparatura moderna contribuie la vindecarea treptata a vertijului si la efectuarea unor sedinte de reeducare vestibulara!

Anxietatea

Anxietatea si alte tulburari ale sistemului nevos central, cum ar fi depresia, pot fi insotite, adesea, de stari de ameteala, lesin sau instabilitate. De cele mai multe ori, oamenii care sunt speriati, ingrijorati sau deprimati sau care se tem de public sau de spatii inchise utilizeaza notiunea de “ametit” pentru a descrie starea de sperietura sau deprimare.

Tulburarile anxioase sau depresive frecvente necesita control psihiatric si administrarea unui tratament medicamentos adecvat pentru a remite, cat mai rapid, aceste stari.

Hiper si hipotensiunea

Presiunea sanguina oscilanta poate provoca, uneori, stari de ameteala sau dezechilibru. In cazul persoanelor hipertensive, ametelile sunt insotite de dureri de cap sau de tiuit in urechi.

Hipotensiunea poate provoca si o stare de usor lesin sau neputinta care este posibil sa apara si pe fondul deshidratarii.

Anemia

Carenta fierului se resimte imediat in corp, intrucat acest mineral este esential pentru a asigura o functionare optima a intregului organism. Lipsa fierului poate avea, ca efect, stari accentuate de lesin, ameteala, neputinta sau oboseala inexplicabila. In cazul anemiei, pacientul va resimti si o profunda lipsa de concentrare.

In concluzie, medicii ne atrag atentia sa nu ignoram ametelile frecvente si sa investigam amanuntit fiecare cauza ascunsa in spatele acestui simptom.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *