Conjunctivita – Cauze, simptome, tratament si complicatiile

Conjunctivita – Cauze, simptome, tratament si complicatiileConjunctivita este o inflamatie a mucoasei pleoapelor (tesutul subtire situat pe partea din spate a pleoapelor, cu un rol de apararea si mentinerea umed ochi).

 

 

 

 

Cauzele conjunctivitei

 

Cauzele cel mai des incriminate in aparitia de conjunctivita sunt:

 • Infectie cu bacterii (cum ar fi gonoreea sau chlamydia)
 • Iritante, cum ar fi sampoane, praf, fum de tigara, gaze si alti poluanti de mediu, clorul folosit pentru tratarea apei (piscine)
  Alergeni, in special de praf, machiaj, polen, lentile de contact.
 • Cauza infectioase (etiologie virala sau bacteriana), conjunctivita poate fi transmis de la persoana la persoana, dar nu poate cauza complicatii grave, in cazul in care conjunctivita este diagnosticata si tratata precoce.

Simptomele

 

Simptomele de conjunctivita variaza in functie de gradul de inflamare in conjunctivei si include urmatoarele:

 • Hiperemia conjunctivala (inrosirea mucoasei conjunctivale)
 • Cantitate excesiva de lacrimi)
 • Alb-galben de descarcare de gestiune, care sunt stocate la radacina genelor si coltul ochiului, mai ales dupa somn
 • Grosime de verde de descarcare de gestiune
 • Conjunctivala prurit (mancarime, a aparut in mucoasei conjunctivale, care poate creste din cauza hiperemie la zgarieturi)
 • Scrierea ochii senzatie
 • Vedere incetosata
 • Fotofobie (sensibilitate la lumina).

Atunci cand orice simptome specifice conjunctivitei apar, aveti nevoie de un sfat medical de specialitate. Oftalmologul va efectua o examinare aprofundata a ochilor si, eventual, de recoltare, cu ajutorul unui tampon steril o proba de secretii oculare patologice. Examen microbiologic al ochiului de descarcare de gestiune poate identifica cauza conjunctivita (infectii virale sau bacteriene), inclusiv bolile cu transmitere sexuala (BTS) si, prin urmare, conjunctivita pot fi tratate in consecinta.

Tratament Conjunctivita

 

Tratamentul corect al conjunctivita depinde in primul rand, de etiologie sale.

Conjunctivita bacteriana, inclusiv boli cu transmitere sexuala (boli cu transmitere sexuala), sunt de obicei tratate cu picaturi pentru ochi cu antibiotice (colir), unguente sau pastile. Picaturi pentru ochi si unguente trebuie sa fie aplicate ori conjunctivei 3-4 pe zi pentru o perioada de 5-7 zile. Pastile antibiotice sunt, de asemenea, date pentru mai multe zile (5-7 zile). Simptome de conjunctivita mai bine sau dispar dupa aproximativ o saptamana dupa inceperea tratamentului. Este foarte important ca pacientii diagnosticati cu conjunctivita ar trebui sa fie tratate de catre un oftalmolog si nu se opresc, chiar daca simptomele s-au imbunatatit, pentru a evita aparitia recidivelor.

Conjunctivita virala este una dintre cele mai frecvente infectii oculare si este de obicei cauzata de gripa si virusul parainfluenza (sezoniere). Conjunctivita virala este una dintre primele manifestari ale racelilor comune, si are o evolutie auto-limitare (se vindeca fara tratament), dupa un interval de 5-7 zile dupa debut.

Conjunctivita alergica este mai frecventa la persoanele cu atopie (predispozitie la reactii alergice), si este de obicei tratata cu specific anti-alergie la medicamente. Este important sa se identifice alergeni care cauzeaza conjunctivita, in scopul de a preveni episoade noi de conjunctivita alergica.

Conjunctivita cauzata de iritanti (substante din mediu, care pot provoca iritatii fizice sau chimice a mucoasei). In acest tip de conjunctivita indepartarea rapida a iritante este foarte important (spalare). In caz de conjunctivita cauzata de acid sau substante alcaline (clor), asistenta medicala este obligatorie.

Picaturi pentru ochi sunt mai comun tratament utilizat pentru eradicarea de conjunctivita, de aceea este foarte important ca acest lucru se face corect. Este obligatoriu sa cititi cu atentie prospectul inainte de a aplica orice tratament medical. Conjunctivei nu ar trebui sa fie atins in mod direct de sticla, pentru a evita contaminarea cu agenti infectiosi (bacterii sau virusi). Dupa aplicarea solutiei in unghiul ochiului median (deasupra sacului lacrimal), ochii apropiate si pastrati-le inchise timp de 1-2 minute, pentru a facilita absorbtia locala de droguri. Aplicatii, de obicei, 3-4 sunt administrate zilnic pentru o perioada de 5-7 zile, in functie de tipul de produs utilizat.

Amintiti-va ca recipientul oftalmic poate fi utilizat de catre o singura persoana si nu ar trebui sa fie impartasite, de asemenea, nu pot fi reutilizate (viata de conservare a acesteia este de aproximativ 30 de zile dupa prima utilizare).

Prevenirea Conjunctivita

 

Pentru a preveni si ameliorarea simptomelor cauzate de conjunctivita, va recomandam urmatoarele:

Ochelari de protectie impotriva prafului si iritanti externi (ochelari de soare, igiena ochi)
Evitarea utilizarii de produse cosmetice (machiaj), in special la persoanele cu sensibilitate crescuta
Utilizarea corecta a lentilelor de contact cu indepartarea regulata si spalare.
Folositi “lacrimi artificiale” (picaturi oculare special realizate pentru a mentine ochiul umed si curat)
Aceste picaturi pot ameliora simptomele neplacute cauzate de conjunctivita cauzata de iritante (mancarime, arsura, senzatie de corp strain intraoculare). Este important sa retineti ca nu toate picaturi pentru ochi sunt indicate in conjunctivita, un colir (picaturi) poate chiar agrava simptomele si complicatiile cauza. De asemenea, este foarte important sa se foloseasca recipiente adecvate si de a evita contaminarea recipientului care poate provoca reinfectare oculare.

Profilaxia si tratamentul de conjunctivita la copii

 

Pentru copii cu conjunctivita:

 • Evitati zgarierea (frecare) si atinge zona infectata
 • Spalarea pe maini mai frecvente cu apa si sapun
 • Stergeti secretie patologica care apare in ochi cu un tampon steril de cel putin 2 ori pe zi
 • Lucruri de igiena personala, cum ar fi lenjerie de pat (perna), prosoape trebuie sa fie spalate si dezinfectate in mod corespunzator
 • Evitati utilizarea machiaj colectiv (rimel, machiaj), si pentru a evita schimbul de alte produse de ingrijire faciala.
 • Nu impartasesc lentile de contact
 • Este recomandat sa folositi ochelari loc de lentile de contact atunci cand ochiul are o iritatie sau infectie.
 • Spalati-va mainile dupa aplicarea unguente locale
 • Evitati de schimbul de prosoape si lenjerie de pat
 • Este interzis sa utilizati un ochi folosit picaturi container pentru un copil sanatos dupa ce acesta a fost utilizat anterior de catre o persoana cu conjunctivita infectioasa
 • Este important ca orice copil cu conjunctivita infectioasa ar trebui sa fie izolat de restul copiilor, care pot veni in contact cu.

Complicatii Conjunctivita

 

Conjunctivita este o boala auto-limitare (se vindeca fara tratament dupa o anumita perioada de timp) sau dispare dupa tratamentul etiologic corect (antibiotic). Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca exista anumite forme de conjunctivita care pot agrava, provocand complicatii grave, care pot duce la probleme de vedere. Conjunctivita gonoreea si chlamydia poate crea complicatii grave. Conjunctivita infectioasa este o boala extrem de contagioasa si astfel incat nu exista nici o modalitate de 100%, pentru a evita posibila contaminare. Cu toate acestea mentinerea unui igiena corespunzatoare reduce riscul de contaminare si de aspectul de conjunctivita. Conjunctivita alergica are o tendinta ciclica (sezoniera), in functie de expunerea la alergenii care provoaca boala, de aceea este important sa se evite expunerea la alergeni posibil (polen, praf, lentile de contact, etc)

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *