Cuplul si contraceptia

Progresul stiintelor biologice si medicale in secolul XX permite cuplurilor sa aleaga momentul dorit pentru a avea copii, oferind mai multe metode contraceptive. Toate acestea impiedica provizoriu intalnirea ovulului cu spermia, fecundarea, fara a actiona asupra fer­tilitatii femeii sau barbatului. Contraceptia este diferita de sterilizare, realizata printr-o interventie chirurgicala definitiva, sau de avort, care este intreruperea unei sarcini deja existente.

Sterilizarea

Sterilizarea este un act definitiv care se practica la femeie prin legarea trompelor, iar la barbat prin sectionarea canalului deferent, in timp ce contraceptia este tranzitorie, permitand cuplului sa aiba copii atunci cand si-i doreste, sterilizarea este ireversibila, incercarile de intervenire dupa sterilizare sunt in general fara rezultat.
Existenta mai multor metode contraceptive, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei, trebuie cunoscuta de tineri si sub indrumarea medicului sa o poata alege pe cea care le convine cel mai mult. Varsta femeii si cea a barbatului, starea lor de sanatate si stabilitatea cuplului lor sunt importante in gasirea unei metode eficiente care sa poata sa satisfaca cuplul.
Medicii specialisti din centrele de planificare familiala trebuie sa fie consultati pentru ca tinerii sa dispuna de informatia necesara contraceptiei, sa fie indrumati in alegerea metodei contraceptive, in procurarea materialelor si medicamentelor necesare aplicarii ei

Toti tinerii trebuie sa stie ca in situatia in care au raporturi sexu­ale si nu previn fecundatia, aceasta va avea loc rapid. Chiar daca femeia nu este fecundabila decat o scurta perioada, determinarea cu exactitate a acestei perioade este dificila, iar barbatul elibereaza la fiecare act sexual spermii in caile genitale feminine. De aceea, se impune utilizarea metodelor contraceptive; altfel, femeia are toate sansele sa ramana gravida.
Se abordeaza totusi cu superficialitate o astfel de situatie, stiindu-se ca si in acest caz mai este o solutie – avortul. Avortul este expulzarea embrionului, viu sau mort, in primele 6 luni de dezvoltare intrauterina. Dupa circumstantele in care se produce, avortul poate fi spontan sau provocat. Avortul spontan se produce neasteptat si este provocat de malformatii diverse ale uterului, tumori genitale, diverse inflamatii, boli infectioase acute si cronice, insuficiente hormonale etc. Avortul provocat poate fi recomandat de medic, terapeutic, sau solicitat de femeia gravida. Avortul terapeutic se recomanda atunci cand sarcina pune in pericol viata femeii, cand unul din parinti sufera de o boala grava care se transmite ereditar sau care determina mal­formatii grave. Avortul solicitat de femeia gravida este asa-numitul avort criminal care trebuie sa dispara din obisnuintele unei societati civilizate.

Tinerii trebuie sa nu uite ca avortul nu este o metoda de contraceptie, ci este intreruperea brutala a unei vieti. El poate fi asociat cu infectii severe, ce pun in pericol sanatatea femeii, poate lasa urmari pentru toata viata sau poate sa fie cauza sterilitatii ulterioare a femeii. Din aceste motive, cuplurile trebuie sa recurga la contraceptie inainte de perioada in care considera ca pot avea copii.

0 thoughts on “Cuplul si contraceptia

  • Care este cea mai buna metoda de contraceptie ?
    Ma refer din punct de vedere al sigurantei dar si al sanatatii.

  • Este bine stiut ca prezervativul e cea mai buna solutie, daca ai o relatie stabila poti apela la contraceptive orale. Dar aceasta doar in urma unui control medical, medicul specialist trebuie sa iti recomande cel mai potrivit contraceptiv pentru tine. In opinia mea Artizia e cel mai bun, asta pentru mine, probabil ca sunt persoane care nu il pot tolera.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *