Depresia dupa nastere

Problemele familiale de zi cu zi pot accentua depresia unei mamici si sunt cel mai frecvent declansator, cumulate cu alte probleme, pot pecetlui inca de la inceput o relatie mama – fat. Lipsurile de ordin financiar, problemele familiale, nesiguranta zilei de maine nu fac altceva decat sa agraveze starea proaspetei mamici. Aceasta cauza incepe inca din perioada de sarcina, fiind considerata ca fiind depresia prenatala, in cele mai multe situatii culmineaza cu abandonarea fatului imediat dupa nastere.

Un alt element cu un rol important in relatia mamanou nascut, este nou nascutul insusi, un copil cu probleme, tulburari alimentare, bolnavicios cu tulburari de somn va solicita la extrem fortele fizice cat si cele psihice a proaspetei mamici. Toate acestea cumulate cu modificarile majore de nivel endocrin suferite de organismul mamei ca urmare a nasterii, pot conduce usor dar sigur catre depresie.

Recunoasterea problemei, identificarea ei in timp util ne va ajuta sa trecem mai usor peste aceasta problema. In majoritatea cazurilor, persoanele nu recunosc aceasta problema si nici cei din familie nu dau importanta acestor aspecte. Neglijenta sau mai degraba nepasarea e principalul motiv care sta la baza acestei probleme de sanatate, care de cele mai multe ori este observata foarte tarziu.

Este foarte important ca la primele semne de depresie sa incercam sa luam masuri, mai ales in cazurile in care depresia s-a manifestat in perioada de sarcina, prenatal,  sau daca exista  precedente. Ca urmare a depresiei mamei nu doar aceasta are de suferit ci si nou nascutul, specialistii recomandand o evaluare post natala pana in a 12  saptamana de viata a fatului.

One thought on “Depresia dupa nastere

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.