Efectele infectiei cu HIV asupra sarcinii

Desi primele studii au sugerat ca femeile HIV-pozitive aveau  un risc mai mare de a prezenta o evolutie ulterioara a sarcinii  nefavorabila, in momentul actual datele care se acumuleaza  indica faptul ca infectia cu HIV singura nu exercita un efect  negativ semnificativ asupra evolutiei sarcinii, in special cand  infectia este in stadiul asimptomatic. Mai mult, o accelerare  a evolutiei bolii datorate HIV in timpul sarcinii este neobisnuita  si poate fi determinata de alti factori asociati cu problemele  diverse prezente la femeile cu cea mai mare probabilitate de  a fi infectate, cum ar fi consumul de droguri intravenoase si  accesul inadecvat la ingrijirea prenatala.

Infectia primara este in general asociata cu o explozie a  viremiei, cu sau fara un sindrom HIV acut, acesta din urma  aparand la aproximativ 50 pana la 70% din indivizi dupa  infectia initiala. Este neclar ce efect are aceasta explozie a  viremiei asupra sarcinii; totusi, datorita puternicei asocieri  intre nivelurile crescute ale viremiei si transmiterea infectiei  la fat, este foarte probabil ca aceasta prima infectie a mamei  pe parcursul sarcinii creste sansele de transmitere a HIV la fat.

TRANSMITEREA HIV LA FAT/COPIL

Rata transmiterii  HIV de la mama la fat/copil este in jur de 30%, cu o  marja de la 13% intr-un studiu european, pana la 45% in  Africa Centrala Ratele inalte ale transmiterii  au fost asociate cu stadiul simptomatic la mame cu niveluri  crescute ale viremiei plasmatice si cu un numar scazut de  limfocite T CD4+ materne. Desi infectarea fatului poate avea  loc pe toata perioada gestaAiei, se crede ca transmiterea are  loc mai frecvent in timpul perioadei perinatale. Cu toate acestea,  operatia cezariana nu este in mod curent recomandata, in  afara cazului cand exista alte motive obstetricale pentru a o  practica. Transmiterea postnatala de la mama la sugar a fost  documentata, iar colostrul si laptele de san au fost clar incriminate.  in tarile dezvoltate in care sunt disponibile alte forme  de alimentare pentru sugari, hranirea la san de catre mama  infectata este absolut contraindicata.

TRATAMENT

La femeile gravide infectate cu HIV, administrarea de  zidovudina mamei inaintea si pe parcursul nasterii si nou  nascutului timp de 6 luni scade riscul transmiterii HIV de  la mama la copil cu aproximativ 66%.

0 thoughts on “Efectele infectiei cu HIV asupra sarcinii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *