Formarea celulelor sexuale

De la pubertate, glandele sexuale incep sa produca celule sexu­ale, in mod diferit la organismele feminine fata de cele masculine. La sexul feminin, formarea celulelor sexuale se numeste ovulatie, iar eliminarea celor nefecundate, menstruatie.

Varsta pubertatii fiind variabila de la o fata la alta, prima men­struatie poate aparea de la varsta de 10 ani pana spre 16 ani, in majoritatea cazurilor fiind vorba de perioada 12-14 ani.
Primele menstruatii apar atunci cand ovarele, sub comanda hipofizei, sunt capabile sa produca hormoni in cantitati suficient de mari pentru a dezvolta mucoasa care captuseste uterul. Hipofiza primeste si ea comenzi de la sistemul nervos, care este foarte sensi­bil la variatiile cantitatii de hormoni secretate de ovare. Ca urmare, hipofiza produce hormoni hipofizari, care se varsa in sange si duc comenzi ovarelor, adevarati mesageri care asigura „comunicarea” dintre hipofiza, ovare si mucoasa uterului.

In fiecare luna se dezvolta la suprafata unuia dintre ovare un fel de vezicula, Micului, care se mareste in timp de aproximativ doua saptamani. Ajuns la maturitate, acesta „explodeaza” (ovulatia), eliberand o mica celula, ovulul.

FSH este un hormon hipofizar care stimuleaza dezvoltarea folicu-lului la nivelul ovarului, care secreta un hormon estrogen ce asigura dezvoltarea mucoasei uterine. Atunci cand foliculul a ajuns la matu­ritate se rupe si se transforma, sub influenta unui alt hormon hipofizar – LH-, in corpul galben. Acesta secreta o substanta, progesteron, care modifica mucoasa uterului, o ingroasa si o pliaza , dandu-i aspect de dantela si facand-o apta sa primeasca embrionul, in cazul fecundatiei. Daca nu a avut loc fecundatia, scaderea brusca a cantitatii celor doi hormoni hipofizari duce la involutia corpului gal­ben, care este distrus. In organismul feminin, in timpul vietii intrauterine, la nivelul ovarelor se formeaza o rezerva de aproximativ 400 000 de foliculi. Acestia raman stocati pana la pubertate, cand incep sa se maturizeze si sunt expulzati de ovar, in mod obisnuit, la interval de 28 de zile. Aceasta maturizare si expulzare a ovulelor se opreste in jurul varstei de 48-52 ani, varsta dupa care o femeie nu mai poate avea copii. Acest fenomen se numeste menopauza. Din cei 400 000 de foliculi ajung la maturitate doar cateva sute (420 in 35 de ani), restul atrofiindu-se in cursul maturizarii.

Deoarece ovarul imbatraneste si devine incapabil sa transforme foliculii pe care-i mai contine in foliculi maturi, menstruatia se opreste. Acest fenomen de intrerupere a menstruatiei este caracteris­tic speciei umane, deoarece la alte specii a unui ciclu menstrual se mentine pana la sfarsitul vietii La sexul masculin, testiculele sunt in repaus toata perioada copilariei, ele nefabricand nici hormoni, nici celule sexuale.

Spre varsta de 13-15 ani, testiculele incep sa functioneze sub influenta secretiei hipofizei. Testiculele produc hormonul testo­steron, care asigura aparitia caracterelor sexuale secundare. Secretia testosteronului, o data inceputa, se va continua toata viata. In acelasi timp cu producerea testosteronului incepe si fabricarea spermiilor, care isi incep drumul catre caile genitale. Spermiile au nevoie de aproximativ 2,5 luni pentru a parcurge lungul drum care separa testiculul in care sunt formati de extremi­tatea uretrei prin care sunt eliminati in timpul ejacularii. Ei tra­verseaza finele canale ale epididimului, canalul deferent si raman stocati in veziculele seminale inainte de a fi eliminati in timpul rapor­tului sexual. Atunci, spermiile se amesteca cu secretiile prostatei si formeaza sperma ce se elimina in vagin. De aici, aceasta trece in uter si mai departe in trompa uterina, in treimea superioara a acesteia, unde poate avea loc fecundatia.

Lichidul spermatic contine proteine, glucide, acizi organici: acid citric, acid ascorbic si hormoni, substante care asigura supravietuirea spermiilor. Toata viata barbatului, de la pubertate pana la moarte, testiculele fabrica spermii in numar deosebit de mare. Aceasta producere a sper­miilor se diminueaza sau se opreste doar in caz de boala grava sau de o stare severa de oboseala. Deci, in timp ce o femeie nu produce decat un ovul pe luna, un barbat elimina in timpul unei ejaculari circa 350 de milioane de spermii. De asemenea, in timp ce, in mod obisnuit, femeia este fertila doar in timpul ovulatiei, barbatul este fer­til toata viata, incepand cu pubertatea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *