Infertilitatea . . . o problema ?

Infertilitatea afecteaza milioane de oameni si are multe cauze posibile. Un cuplu din zece are nevoie de peste un an pentru a concepe un copil, unul din douazeci de peste doi ani si unul din sase recurge la ajutorul medicului pentru infertilitate. Insa multe ar putea concepe fara nici un sprijin medical daca ar lua cateva masuri simple de schimbare a stilului de viata si daca ar folosi tratamentele naturale la domiciliu.

Principalele cauze de infertilitate sunt:

  • Spermatozoizi prea putini, cu structura sau mbilitate anormala.
  • Probleme de ovulate, legate deseori de un sindrom polichistic al ovarelor, un dezechilibru hormonal asociat cu chisturi ovariene.
  • Trompele lui Fallopio obstructionate, uneori ca urmare a unor boli inflamatorii pelviene.
  • Afectiuni ale uterului, endometrioza si prezenta de mucus cervical care blocheaza trecerea spermei.
  • Fumatul, alcoolul si expunerea la pesticide sau alte substante toxice pot de asemenea afecta fertilitatea, la fel ca si anumite medicatii.
  • La femei, fertilitatea scade cu varsta; cu cat femeia inainteaza in varsta, cu atat sunt mai putine sanse sa aiba copii.

Cum prevenim infertilitatea ?

Unele probleme de fertilitate pot fi prevenite. Ameliorarea starii generate de sanatate creste sansele cuplului de a produce ovule si sperma sanatoase si de a procrea usor. In plus, fatului i se asigura cele mai bune conditii de a se dezvolta normal.

Multe cupluri aparent infertile concep de fapt de numeroase ori, insa de fiecare data ovulul fertilizat sau embrionul moare. Aceasta problema se datoreaza deseori unui avort timpuriu sau faptului ca ovulul fertilizat nu s-a putut implanta in mod corespunzator in uter, iar nu infertilitatii.
Stimularea conceptiei

Cu cel putin sase luni inainte de perioada in care ati dori sa concepeti, luati urmatoarele masuri simple pentru a oferi spermei, ovulului si fatului cele mai bune premise de dezvoltare. Sfaturile de mai jos sunt valabile chiar daca nu ati avut niciodata dificultati sa procreati.

Dieta: unele deficiente alimentare sunt asociate cu infertilitatea: carente de acid folic, seleniu, zinc, acizi grasi esentiali, vitaminele C, E si complexul B. Consumati alimente bogate in aceste substante. Spalati bine sau cojiti legumele si fructele pentru a inlatura urmele de pesticide sau cumparati produse biologice.

O cantitate prea mare de cofeina poate reduce atat fertilitatea masculina, cat si cea feminina. Limitati consumul la maxim 300 mg pe zi; unii niedici recomanda un maxim de doar 1 00 mg. O ceasca medie de cafea de tarie obisnuita contine aproximativ 100 mg de cofeina, o ceasca de cafea instant 60 mg, iar o cana de ceai sau o doza de cola 40 mg. Totusi, un studiu recent, desi neconfirmat, sugereaza ca femeile care beau mai mult de 1/2 de cana de ceai negru sau verde pe zi isi cresc mult sansele de a ramane insarcinate.

Suplimente nutritionale: deoarece poate fi greu sa obtineti din alimente toate substantele nutritive necesare, cereti sfatul medicului in privinfa suplimentelor descrise mai jos: Femeia trebuie sa ia acid folic suplimentar (400 pg pe zi) din momentul cand doreste sa conceapa pana la sfardtul celei de a treia luni de sarcina sau, dupa unii experti, pe toata durata sarcinii. Daca a avut (sau a avortat) vreodata un copii cu spina bifida sau alta anomalie a canalului neural, doza ar trebui crescuta pana la 4 mg pe zi.Fierul poate fi si el necesar, fiind prezent in suplimente de vitamine prenatale.

Pentru femeia care vrea sa conceapa, dar mananca putin, e slaba, fumeaza, bea alcool sau a avut vreodata un avort spontan, suplimente de multivitamine d minerale speciale. Intrebati medicul daca aveti nevoie de nutrienti suplimentari. Pentru barbat este bun orice supliment de uz general.Pentru barbati, L-carnitina, un gen de aminoacid inrudit cu vitaminele din complexul B, poate creste numarul si mobilitatea spermatozoizilor.

Plantele ginseng si ginseng Siberian, luate cate trei luni fiecare, pot rectifica numarul si creste mobilitatea spermatozoizilor; luati 100—250 mg de ginseng sau 100—300 mg de ginseng Siberian de doua ori pe zi.

Greutate corporala:
atat barbatii, cat si femeile ar trebui, in mod ideal, sa atinga si/sau sa mentina o greutate optima, adecvata conformatiei si inalpmii lor. O femeie supraponderala este mai putin fertila din cauza riscului marit de sindrom ovarian polichistic, aici exista si un risc de avort in cazul in care obezitatea duce la diabet. O femeie cu mult sub greutatea normala are sanse marite sa ovuleze rar sau chiar deloc. Un barbat supraponderal are mai multe sanse sa fie infertil, deoarece excesul de grasime poate dauna productiei de sperma.

Alcoolul:
excesul de alcool reduce fertilitatea daunand si ovulelor si creste riscul de avort spontan. Unii specialisti recomanda renuntarea totala la alcool, altii un consum de cel mult cinci pahare pe saptamana, iar doua zile deloc. Pentru a evita riscul sindromului alcoolic fetal, femeia care incearca sa conceapa trebuie sa se abtina total de la alcool in perioada ciclului cand ar putea ramane insarcinata.

Exercitii fizice: atat barbatii, cat si femeile ar trebui sa faca exercitii de intensitate moderata cate o jumatate de ora de eel putin cinci ori pe saptamana. In afara faptului ca sunt in general benefice, acestea stimuleaza circulapa catre organele reproducatoare.

Contraceptie: cu cel putin trei luni inainte de perioada cand doriti sa concepeti, renuntati la pilula contraceptiva orala sau scoteti-va steriletul sau implantul hormonal. Folositi o bariera contraceptiva, precum diafragma, pana veti dori sa concepeti.

Ovulatia si sexul:
aflati perioada din luna in care ovulati inmod obisnuit, folosind o trusa de predictie a ovulatiei sau luandu-va temperatura in fiecare dimineata si observand usoara crestere care insoteste ovulatia. Apoi, in fiecare luna, in timpul saptamanii dinaintea momentului prevazut al ovulatiei, precum si timp de o zi sau doua dupa ce temperatura v-a crescut, ar trebui sa aveti contacte sexuale in fiecare zi, in mod ideal indata dupa trezire, dimineata. In alte perioade, puteti avea contacte sexuale cand doriti.

Fumatul: fumatul reduce fertilitatea si creste riscul de avort spontan. Fumatul in timpul sarcinii poate afecta si sanatatea copilului. Daca nu puteti renuntii imediat, incercati sa il reduceti, apeland la sprijin profesional.

Controlul stresului:
stresul poate suprima ovulatia si reduce numarul de spermatozoizi in sperma. Folositi strategii de control al stresului si tehnici de relaxare. Puteti incerca si yoga sau meditatia.


Probleme la serviciu:
locul de munca poate fi un rise atunci cand doriti sa concepeti. Cereti-i angajatorului sa respecte masurile de protectie, de exemplu cele legate de expunerea la substance chimice sau radiatii.Faptul de a sta asezat perioade indelungate (in special picior peste picior) sau de a fi expus la o sursa directa de caldura poate supraincalzi testiculele, scazand productia de sperma. Intr-un astfel de caz, stabiliti daca nu cumva cauza este ocupatia pe care o aveti — de pilda, sofer de autobuz sau sudor. Daca asa este, schimbati-va tipul de munca, daca se poate, pana cand partenera dumneavoastra va ramane insarcinata.

Unele ocupatii sunt legate in mod statistic de o fertilitate feminina scazuta. Printre exemple se numara cea de asistenta de dentist si meseriile care implica inhalarea de praf textil.

Unele cladiri de birouri au aerisire proasta; niveluri crescute de radiatii electromagnedce de foarte joasa frecventa (de la computere d alte dotari electrice); precum si concentratii crescute de substante chimice in aer, cum ar fi formaldehida, care emana din invelisurile sintedce pentru pereti si podele. Un astfel de mediu  la birou sau acasa  poate inhiba fertilitatea. Daca locuiti sau lucrati in astfel de conditii, petreceti cat mai mult timp posibil in aer liber.

Casa si gradina:
multe produse casnice contin substante chimice care pot inhiba fertilitatea.

  • Nu atingeti produse continand organoclorura, contra puricilor, si nu inspirati vapori de pesticide.
  • Nu inhalati fum de plastic arzand, care confine clorura de polivinil (PVC).
  • Nu decojiti vopsea veche, care contine plumb.
  • Nu inhalati vapori emanati de solventi, lipiciuri, varfuri de carioci din fetru si vopsele.

Evitarea infectiilor: deoarece starea sanatatii mamei poate afecta copilul in formare, este important sa incercati evitarea contractarii infectilor de orice fel atunci cand doriti sa ramaneti insarcinata, precum si pe toata durata sarcinii.

Ambii parteneri ar trebui sa evite contactul cu bolnavi de raceli, tuse, gripa, boli infecfioase ale copilariei sau alte afectiuni virale. Cu cel putin sase luni inainte de a concepe, femeia trebuie sa isi verifice imunitatea la rubeola si, daca este necesar, sa se vaccineze. Consultati medicul in privinta precautiilor de luat impotriva toxoplasmozei, o infectie protozoara care poate afecta fatul. Daca aveti o pisica, rugati pe altcineva sa curete tavita cu nisip. Daca nu se poate, captusiti tavita cu ziar, purtati manusi de cauciuc si goliti nisipul folosit direct intr-o punga din plastic. Spalati-va pe maini dupa ce ati umblat cu carne cruda si consumati doar carne bine gatita. Evitati infectarea cu listeria, un organism care poate dauna fetusului si provoca avort. Nu consumati pateuri; branzeturi rnoi, fermentate, branzeturi cu naucegai si branza topita, inghetata topita, lapte nepasteurizat, carne de pasare semipreparata, salate preambalate (doar daca le spalati bine inca o data), alimente semipreparate, congelate  in afara de cazul cand le reincalziti pana la punctul de flerbere.


Trebuie sa apelati la medic daca :

  • Ati incercat fara succes sa ramaneti insarcinata, folosind indrumarile de mai sus, timp de un an, daca aveti sub 35 de ani, sau timp de sase luni, daca aveti peste 35 de ani.

0 thoughts on “Infertilitatea . . . o problema ?

  • Exista doua plante care ajuta foarte mult in infertilitate : brancaursului (Heracleum spondylium) si cretisoara (alchemia vulgaris). Se beau trei cani de ceai pe zi, vreme de 21 de zile, urmate de 7 zile de pauza.

    Apoi tratamentul se reia. Efectele sunt deosebit de puternice. In cazul retentiei de lichid aplicati cataplasme calde cu mamaliguta, care ajuta si la refacerea circulatiei sangelui in zona genitala, lucru foarte important.

    In paralel se va lua si ienupar (Juniperus Comunis), cate 4 bace pe zi, mestecate si apoi inghitite. Se face acest lucru timp de 10 zile, numai daca nu aveti afectiuni la rinichi.

    Asta e ca o completare la acest articol, sper sa nu se supere nimeni !

  • Sunt casatorita de aproape 2 ani si nu am ramas insarcinata,nu am folosit metode contraceptive..am fost la ginecolog si mi s-a spus k pot avea copii..Sotul lucreaza cu produse toxice si este alergic..poate dauna asta?va rog sa imi raspundeti!va multumesc..

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *