Metode de contraceptie

Atunci cand un cuplu decide sa aiba o viata sexuala trebuie intot­deauna sa se gandeasca la posibilitatea unei sarcini. Exista 3 mari grupe de metode contraceptive: naturale, care se bazeaza pe cunoasterea perioadelor nefertile din viata femeii; mecanice, care folosesc obiecte ce impiedica fecundarea; hormonale, care folosesc substante chimice de natura hormonala cu acelasi scop. Metodele naturale de contraceptie presupun determinarea datei ovulatiei si a perioadei de fertilitate a femeii. Ovulul se formeaza o singura data pe luna in cursul procesului de ovulatie, care are loc in mod normal, in conditiile unui ciclu de 28 de zile, 13-14 zile inainte de data ciclului urmator. Deci, ovulatia se calculeaza in functie de durata obisnuita a ciclului, dar riscurile de eroare sunt mari la tinerele cu ciclul de durata variabila.

Din categoria metodelor mecanice fac parte: prezervativul, steriletul, diafragma.
Prezervativul este in acelasi timp o metoda eficienta de contraceptie si o metoda de prevenire a transmiterii bolilor sexuale. Pe de alta parte are avantajul de a fi in orice moment la dispozitia cuplului deoarece prezervativele sunt in vanzare libera in farmacii. Se stie ca virusul HIV se transmite nu doar prin sange, ci si prin secretii vaginale si sperma. Prezervativul constituie cel mai bun mijloc de pro­tectie fata de transmiterea, pe cale sexuala, a virusului HIV. De aceea chiar daca cuplul utilizeaza o alta metoda contraceptiva, la inceputul vietii sexuale, in situatia unui cuplu instabil sau in conditiile unui partener seropozitiv trebuie asociata acea metoda contraceptiva cu utilizarea prezervativului.

Exista de asemenea si asa-numitele prezervative feminine, asoci­ate cu creme contraceptive. Cel mai folosit si mai usor de utilizat este diafragma. Aceasta se plaseaza in vagin de catre femeie inaintea fiecarui raport sexual si se inlatura dupa 8 ore.

Steriletul, aparat de plastic, de forma variabila, este plasat de catre medic in uter si poate fi pastrat cativa ani daca este bine tolerat. Meca­nismul de actiune al steriletului ridica inca diferite necunoscute; chiar daca este un mijloc mecanic de contraceptie el actioneaza datorita unui mecanism hormonal si a unei reactii locale ce impiedica fecundarea si nidatia. Datorita riscului minim, dar real de infectie steriletul nu se recomanda tinerelor fete sau femeilor ce nu au avut inca copii.

Contraceptia hormonala recurge la administrarea persoanelor feminine a unui amestec de hormoni secretati de ovar:  pilula sau pastila anticonceptionala. Cei doi hormoni luati simultan, la inceputul ciclului, inhiba secretia. Pilulele suprima ovulatia. Ele pot contine hormoni ovarieni in cantitati egale sau in doze variabile. Luate corect pilulele asigura o securitate absoluta; ele trebuie sa fie recomandate de catre medic, dupa un riguros examen medical. Pilulele permit relatii sexuale fara nici un fel de risc de maternitate, constituind astfel metoda contraceptiva cea mai adecvata.

Avantajele utilizarii pilulelor contraceptive sunt: diminuarea durerilor din timpul menstruatiei, mentinerea dorintei sexuale, pre­venirea cancerului uterin si ovarian, ameliorarea si chiar vindecarea acneei. Dezavantajele utilizarii pilulelor contraceptive sunt: adminis­trarea zilnica, controlul medical periodic, lipsa protectiei impotriva bolilor transmisibile sexual, dureri de cap (migrene) si crestere in greutate etc.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *