Nasterea

1. Nasterea

O femeie aflata in pragul nasterii are nevoie nu doar de ingrijire obstetrica buna, ci si de sprijin practic si psihologic. Exista multe cai prin care va puteti pregati pentru eveniment si o mare varietate de metode naturale prin care le puteti folosi in timpul travaliului pentru a contribui la  nasterea copilului fara probleme si un inceput bun al noii relatii cu bebelusul.

Nasterea are loc de regula la spital, sub supraveghere atenta, uneori folosindu-se echipamente medicale complexe. Totusi, chiar si in acest me­diu ultratehnologizat, cu acordul celor care va asista la nasterea copilului, se poate recurge la tratamente naturale pentru reducerea dificultatlor si buna desfasurare a travaliului.
Multe femei si partenerii lor participa la cursuri prenatale pentru a invata cum sa foloseasca tehnici de respiratie si de relaxare pentru usurarea nasterii, cum ar fi metoda Lamaze sau altele similare. Multi specialisii sunt de acord ca pregatirea pentru nasterea copilului ajuta la reducerea anxietatii. Prezenta unei moase sau a unui partener care sa o incurajeze si sa o sprijine pe viitoarea mama poate, de asemenea, usura nasterea.

2. Pozitii pentru travaliu :

Pana nu cu mult timp in uma, femeile naseau stand culcate pe spate, cu picioarele prinse in suporturile mesei ginecologice. Astazi, multi obstretricieni incurajeaza femeile sa stea in pozitia pe care o considera, cea mai confortabila, in care contractiile pot fi ajutate de forta gravitationala. Pozitiile in picioare sau pe jumatate in picioare au avantajul ca largesc canalul de expulsie.

  • La inceputul travaliului, mersul prin incapere ajuta la alinarea durerilor si grabeste naperea. Chiar daca trebuie sa stati pe pat  de exemplu, cand personalul medical vrea sa monitorizeze bebelusul, puteti sa reveniti mai tarziu la o pozitie mai confortabila.
  • Nivelul de lichide si de energie
  • Deseori in salile de nastere e foarte cald, si prin transpiratie veti pierde lichide in timpul travaliu­lui.
  • Trebuie sa beti lichide ca sa nu va deshidratati si sa va pastrati forfele.
  • Beti frecvent inghitituri mici de apa sau suc de fructe (daca aveti voie) in timpul travaliului.
  • Puteti suge un prosopel muitat in apa rece ca gheata sau sa mestecati cuburi de gheata pisate.
  • Adaugati in apa pe care o beti Remediu de salvare, un amestec de esente florale care va ajuta sa va pastrati calmul si controlul.
  • Se spune ca Arnica homeopatica ajuta la controlul durerii. Luati trei picaturi sau o tableta la fiecare doua ore, daca medicul e de acord.
  • La inceputul travaliului mancati una sau doua gustari mici pentru a va mentine energia — daca personalul medical confirma ca nu exista motive sa se apeleze la anestezie. Gustarile pot fi batoane de cereale si banane sau alte fructe. Si supa de legume, mierea si tabletele de gluco­za ofera energie.
  • Este aproape sigur ca vi se va face foame dupa nastere, asa ca rugati-va sotul/partenerul sa va aduca niste sandviciuri sau o supa incet aerul pe gura in timp ce pastrati muschii fetei, gatului si umerilor relaxati. O data goliti plamanii, inspiratia se face automat — inspirati profund, lasand in jos diafragma catre abdomen, si respirand pe nas. Aceasta respiratie abdominala lenta va va ajuta sa treceti de prima faza a trava­liului si asigura suficient oxigen pentru mama si copii. Cand copilul este aproape sa se nasca, rezistati nevoii de a va tine respiratia. Respirati repede p usor, inspirand si expirand din piept mai curand decat din abdomen. Partenerul va poate ajuta reamintindu-va tehnicile de respiratie pe care le-ati invatat.
  • Instructorii prenatali incurajeaza concentrarea asupra unui punct, sunet sau a unei senzatii pen­tru a-si ajuta pacientele sa se relaxeze in timpul contractiilor. Unele femei doresc sa aiba o fotografie sau o ilustrata asupra careia sa se concentreze. Exista numeroase alte tehnici de relaxare ce va pot fi de folos pe parcursul travaliului. De exemplu, puteti incerca un tip de meditatie sau vizualizarea, practicate in timpul sarcinii. Si muzica linistitoare poate avea un efect calmant in timpul travaliului, desi unele femei prefera sa fie liniste in incapere.

Masaj: pe langa efectul sau calmant pentru psihic, masajul poate alina durerea de spate sau du­rerea abdominala in timpul travaliului. Partenerul trebuie sa fi exersat foarte bine tehnicile, care pot fi invatate la cursurile prenatale. El isi poate folosi propriile maini sau, avand in vedere ca masajul pe perioade lungi poate fi obositor pentru maini, un rulou de masaj din lemn. Pentru lubrifierea pielii, aplicati pudra de talc, ulei sau crema care sa nu aiba un parfum puternic; e posibil sa fid deosebit de sensibila la mirosuri in timpul travaliului. In faza de tranzitie, exact inainte de dilatarea completa a colului, e posibil sa nu mai doriti sa fiti atinsa deloc.
Cald si rece: o sticla cu apa bine invelita sau o impachetare calda poate ajuta la re­ducerea suferintelor cauzate de con­tractii la inceputul travaliului si poate fi utila daca durerea de spate e predominanta. Sau incercati sa frecati spatele rapid, cu o punga cu gheata. Inviorati-va stropindu-va fata cu apa minerala sau stergand-o cu un burete ori un prosop rece sau umed.
Aromaterapie: multe uleiuri esentiale pot avea un efect calmant in timpul travaliului. Cei mai bine e sa folositi un vaporizator. Incercad diferite amestecuri pentru a le descoperi pe cele preferate. De exemplu, amestecati cate 4 picaturi de ulei de levantica si de santal cu 2 picaturi de ulei de geraniu si puneti 8 picaturi din aceast amestec in vasul vaporizatorului. Astfel aerul se parfumeaza usor, nu exagerat de tare.

3. Cele 3 faze ale travaliului :

1. Inceti contractii intense si regulate ale uterului,  iar colul uterin incepe sa se dilate. Colul uterin se deschide mai larg cu fiecare contractie, pana cand dilatatia e maxima. In acel moment incepe faza intermediara.
2. A doua faza dureaza de la sfarsitul celei dintai, cand mama incepe sa simta nevoia sa irnpinga, pana cand nasterea copilului este incheiata.
3. La cateva minute dupa nasterea copilului, placenta este eliminata impreuna cu lichidul amniotic care inconjura si protejeaza bebelusul in uter.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.