Majoritatea femeilor raman sanatoase pe toata durata unei sarcini, dar transformarile profunde care au loc in organism pot provoca probleme si disconfort. Abordarile naturiste adaugate la ingrijirea parentala regulata sunt foart folositoare in aceasta perioada, cand nu ar trebui luate decat medicamente esentiale recomandate de medic.
Cele noua luni de sarcina au efecte profunde asupra corpului unei femei si pot uneori cauza probleme. Uterul rnarit poate apasa asupra altor organe interne, cu urmari neplacute, ca, de exemplu, arsuri stomacale, constipade, hemoroizi, vene varicoase si inconstinenta urinara pe baza de stres. Cresterea greutatii fatului, a placentei si a lichidului amniotic, volumul marit de sange si surplusul de grasime pot induce oboseala si dureri de spate. Necesarul de fier, calciu si alte minerale al fatului poate determina anemia mamei si mari riscul problemelor dentare.
In plus, schimbarea starii metabolice, hormonale si inaunologice a corpului creste probabilitatea aparitiei diabetului, infectiei cu Candida, lesinurilor, manearimilor, gretii si varsaturilor, a problemelor gingivale si a durerilor de picioare.
O problema serioasa, numita preeclampsie, poate duce la cresterea tensiunii arteriale, la niigrene, retentie de lichid (care produce umflarea mainilor, fefei, gleznelor) si pierderi de proteine in urina. Netratata, ea poate sa afecteze aportul de oxigen si nutrienti catre fat si sa provoace avortul.
Metode preventive
- Multe probleme minore ale sarcinii pot fi evitate sau reduse, asigurandu-va ca ambii parinti au osanatate optima inainte de a concepe. Dupa ce aflati ca veti fi mama, respectati urmatoarele recomandari pentru o sarcina sanatoasa.
- Dieta: Continuati sa mancati sanatos, cu multe : alimente bogate in acid folic, calciu, fier, acizi grasi esentiali si vitaminele B, B2, C si D.
- Femeia medie are nevoie de un surplus de 200 de calorii pe zi, echivaland cu aproximativ un sandvici mic cu rosii. Mesele si gustarile bine echilibrate vor mari sansele ca bebelusul sa aiba o greutate normala la nastere, iar cercetarile sugereaza ca vor reduce si probabilitatea ca el sa sufere, ca adult, de diabet, obezitate, hipertensiune si boli arteriale. O dieta buna va va proteja si de o insuficienta a nutrientilor esentiali.
- Mancati de cel putin cinci ori pe zi fructe si legume. Multe dintre ele contin salicilati naturali, care sunt, din punct de vedere chimic, similari aspirinei si reduc probabilitatea cheagurilor de sange. Se crede ca un aport mare de salicilati ar putea reduce riscul de preeclampsie si avort. Unele studii indica deja ca o doza zilnica de aspirina (care trebuie prescrisa de doctor) scade posibilitatea avortului la unele femei cu rise de preeclampsie d la cele cu sindrom antifosfolipid, o tulburare a sistemului imunitar care intrerupe alimentarea cu sange a fatului prin producerea de cheaguri in vasele sangvine ale placentei.
- Evitati sau limitati consumul de ficat, produse pe baza de ficat si alimente imbogatite cu vitamina A. Hipervitaminoza A poate crea probleme la nastere.
- Nu mancati alimente la care sunteti sensibila.
- Evitati si sa consumati deodata o portie mare dintr-un aliment cu proteine, caci creste riscul ca bebelusul sa devina alergic la acel aliment.
- De la farmacie : protejati-va rezervele de nutrienti sa nu se epuizeze, luand un supliment de vitamine si minerale destinat sarcinii. Cereti-i medicului sa vi-l recomande.
- Pentru a reduce riscul tensiunilor dorsale sau al altor senzatii de jena si durere cand stati in picioare, tineti picioarele departate cat latimea umerilor, umerii relaxati si fesele stranse.
- Exercitii: faceti zilnic exercitii moderate.
- Daca aveti antecedente sau rise de avort ori de nastere prematura, nu practicati sporturi de contact sau exercitii care zguduie corpul, cum ar fi aerobica de mare impact sau joggingul. Faceti exercitii pelviene pe podea de cateva ori pe zi. Acestea reduc probabilitatea pierderilor de urina, va ajuta sa aveti un control mai mare asupra coborarii bebelusului prin vagin in timpul celei de-a doua faze a travaliului si scad riscul de incontinenta posinatala pe baza de stres.
- Odihna: odihniti-va suficient si luati concediul de maternitate devreme. Cercetarile indica faptul ca femeile care lucreaza cea mai mare parte a sarcinii au un rise mai ridicat de travaliu prematur. Evitati sa va surmenati si sa stati mult timp in picioare, caci ambele pot provoca avortul.
- Lumina: expunerea la soare crepe productia de vitamina 13 (care protejeaza oasele) si de serotonina (un neurotransmitator al ,,senzatiei de bine”, care va ajuta sa suportati stresul) in corp. lesiti in aer liber timp de 10 minute la pranz mai mult ca de obicei pentru ca lumina soarelui sa va atinga pielea, dar aveti grija sa nu va ardeti.
- Fumatul: renuntati la fumat sau reduceti tigarile. Substantele chimice din tutun scad circulatia sangelui spre placenta si aportul de oxigen si nutrienti vitali spre bebelus. Cu cat fumati mai mult, cu atat creste riscul ca bebelusul sa se nasca prematur sau sa fie victima a sindromului mortii subite infantile. Tigarile cu continut scazut de gudron produc un nivel crescut de monoxid de carbon, care reduce alimentarea bebelusului cu oxigen.
- Probleme ale dintiilor si gingiilor: Ambele sunt mai frecvente in timpul sarcinii, asa ca aveti grija sa va protejati printr-o igiena orala buna (spalandu-va pe dinti de 2 ori pe zi si folosind ata dentara) si mancand alimente bogate in calciu.
- Evitarea infectiilor: faceti tot posibilul sa preveniti infectiile care pot dauna faiului.
- Gripa: evitati persoanele contammaie m aglomeratia in timpul unei epidem Spalati-va des pe maini.
- Toxoplasmoza: purtati manusi de cauciuc la radinarit si cand umblati cu carne cruda.
- Spalati bine legumele si fructele.
- Nu mancati carne insuficient gatita.
- Evitati orice contact cu tavita cu murdaria pisicii, cu o pisica straina sau cu o pisica bolnava.
- Bacteriile listeria: nu mancati pateu, mezeluri, branzeturi mucegaite tip Roquefort sau branza topita tip Camembert; branza feta; inghetata topita; pui semipreparat care a fost tinut la cald timp indelungat; salata verde preambalata (doar daca o spalati bine); mancare refrigerata cumparata din magazin (doar daca acasa o fierbeti sau prajiti bine).
Tratament
Consultati intotdeauna medicul la orice simptome care va nelinistesc in timpul sarcinii si informati-l ce remedii vreti sa luati. In timpul travaliului, aceasta pozitie poate ajuta la deschidere inlesnind trecerea bebelusului, Exersati-o regulat, chiar si sunteti sigura ca o veti folosi. Cu picioarele intoarse spre terior, la 45 cm departare unul de altul, indoiti genunchii, coborand corpul atat cat sa nu va incomodeze. La nevoie tineti-va de un scaun sau rugati partenerul sa va sustina.
Greata si varsaturi: este una dintre problemele cele mai obisnuite in sarcina. Scade in mod normal dupa aproximativ 12 saptamani, dar la unele femei aceste simptome neplacute continua mai mult timp.
- Preveniti greturile si varsaturile mancand mai des si mai putin si odihnindu-va suficient.
- Evitati alimentele grase si alte mancaruri sau bau-turi care par sa le provoace.
- Cand aveti greata sau varsaturi incercati urmatoarele:
- Mancati putina paine sau un biscuit.
- Sorbiti putina apa.
- Beti ceai de ghimbir sau musetel indulcit cu miere sau mestecati ghimbir proaspat.
Oboseala : odihniti-va cu picioarele ridicate cel putin o jumatate de ora pe zi sau atipiti in cursul zilei.
- Faceti zilnic exercitii pentru intregul organism; lipsa de activitate va va obosi mai mult decat un echilibru bun intre miscare si odihna.
- Sindromul de inel carpian: Produce amorteli si furnicaturi in cele trei degete din mijloc, in general ca rezultat al presiunii exercitate de retentia de lichid asupra nervilor de la incheietura mainii.
- Nu scuturati incheitura indoita pentru a reduce senzatia de disconfort. La nevoie, puneti o atela pentru a imobiliza incheietura peste noapte.
Sangerari vaginale :
Pierderi usoare de sange apar in una din zece sarcini normale fara o cauza grava. Dar sangerarile vaginale pot fi simptomul unui avort iminent, unei sarcini ectopice sau unor afectiuni sangvine. Anuntati fara intarziere medicul in toate cazurile de sangerare daca sangerarea e abundenta, aveti dureri abdominale sau va simtiti in prag de lesin. Daca ati observat orice fel de sangerare, evitati activitatile fizice solicitante, inclusiv ridicarea greutatilor, cel putin cateva zile dupa oprirea sangerarii, si nu stati mult in picioare.
Consultati-va medicul la orice simptome pe care nu vi le explicati, instiintati-l in legatura cu urmatoareie:
- Greturi puternice sau varsaturi repetate.
- Mancarimi durand mai mult de cateva zile.
- Scurgeri vaginale anormale.
- O raceala puternica, gripa, diaree sau febra.
- Aveti dureri abdominale, sangerari vaginale sau vi se umfla brusc si tare mainile, picioareie sau gleznele.
- Aveti ameteli, dureri puternice de cap sau respirati greu, aveti dureri in piept sau brusc, urinati mult mai des.
- Vi se ingalbenesc ochii sau pielea.
- Aveti rubeola, varicela sau herpes genital.
varicela says:
buna ziua sunt insarcinata in 5 saptamani daca fac varicela e periculos adica trebuie sa fac avort