Viitoare mamica? Trebuie sa iei o decizie importanta

mediculSangele ombilical este mai mult decat o mina de aur atunci cand dupa nastere copilul se confrunta cu probleme de sanatate grave, fiind eficient in tratarea a peste 70 de boli maligne si non-maligne. Chiar daca o mama si-ar da si viata sa o salveze pe cea a copilului, exista un lucru mult mai usor ce se poate face: recoltarea de celule stem.

Daca esti viitoare mamica si trebuie sa iei o decizie importanta pentru copilul tau, in acest articol poti gasi informatii relevante.

Bancile de celule stem sunt multe si variate si probabil te intrebi care va fi cea mai buna solutie chiar si peste cativa ani. Prima banca de celule stem a aparut in Romania in anul 2006 si in 2010 viata unui copil de 5 ani din Calarasi a fost salvata prin transplant de sange placentar. La nivel mondial, primul transplant de sange placentar se efectua la Paris, in anul 1988 pentru un copil ce suferea de Anemie Fanconi.

De cele mai multe ori, decizia de recoltare a celulelor stem este luata pe ultima suta de metri, dupa analizare mai multor oferte.

In Romania exista un site specializat in compararea preturilor si serviciilor medicale numit Mediprice, iar acesta va fi un instrument sigur in compararea ofertei bancilor de celule stem. Procesul de cautare este foarte rapid si se pot accesa filtre precum: comparator de preturi, geolocalizator, calculator de preturi, motor de cautare a serviciului medical, motor de cautare per medic si per clinica medicala, sectiune de forum, sectiune de blog, toate la dispozitia mamicilor in mod gratuit.

Utilitatea recoltarii de celule stem

Potrivit studiilor la nivel mondial, celulele stem pot fi folosite pentru:

  • Dezvoltarea de celule noi intr-un laborator pentru a inlocui organele sau tesuturile deteriorate
  • Corectarea organelor care nu functioneaza in parametri normali
  • Cercetarea defectelor genetice in celule (in special pentru boli cu transmitere ereditara)
  • Cazurile cand anumite celule se dezvolta in celule canceroase
  • Testarea unor medicamente noi pentru siguranta si eficacitate

Cum functioneaza aceasta descoperire revolutionara – recoltarea de celule stem?

Modul de recoltare al celulelor stem este unul non-invaziv, atat pentru mama, cat si pentru fat si consta in prelevarea sangelui din vena cordonului ombilical prin care se ataseaza de placenta, procedura ce are loc imediat dupa nasterea bebelusului. Placenta contine de pana la 10 ori mai multe celule stem decat sangele, fiind o sursa mult mai sigura. Cea mai utilizata este tehnica inchisa prin care asistenta medicala conecteaza printr-un instrument special de vena cordonului ombilical la o punga de recoltare,unde se strang aproximativ 70ml de sange.

Dupa ce sangele este testat, urmeaza procedura de crioconservare si depozitat ulterior intr-o banca de sange, banca la care se poate avea acces in vederea salvarii vietii copilului. Spre deosebire de celulele recoltate din maduva spinarii, celulele stem au o flexibilitate aparte in sensul ca sunt acceptate mult mai repede de catre un organism care a primit un transplant, de exemplu. Prin urmare, recuperarea este mai rapida si sansa la o noua viata este crescuta.

Ce trebuie sa ai in vedere cand alegi banca de celule stem?

Nu este de mirare ca bancile de celule stem reprezinta un business profitabil. Mai mult decat atat, pentru parinti reprezinta o cheltuiala majora, insa cand vine vorba de sanatatea copilului, ce poate fi mai important? Piata abunda in oferte ale bancilor de celule, de aceea, daca ai luat decizia de recoltare in ultimul trimestru de sarcina, ar fi util daca ai avea in vedere urmatoarele aspecte:

  • acreditare – este necesar sa te asiguri ca aceasta banca de celule stem este reglementata legal si are acreditare ARBACS
  • istoric- imaginea companiei in piata este importanta ca si stabilitate si seriozitate, iar un istoric de succes prezinta un parteneriat de succes.
  • pret – acest aspect poate fi unul decisiv, insa asigura-te ca acesta este in corelatie cu calitatea serviciilor
  • stocarea probei – intereseaza-te daca celulele recoltate vor fi stocate in tara sau strainatate si citeste cu atentie conditiile de acces catre banca de celule.
  • portiune din cordonul ombilical – unele banci stocheaza si o mica parte din cordonul ombilical, o tehnica noua aparuta in Romania.

Lista este lunga si cu siguranta orice mama stie deja ceea ce este mai bine pentru bebelusul sau. Chiar daca momentul nasterii este departe, este necesar sa te informezi foarte bine inainte de scoate din buzunar o suma importanta de bani, ba mai mult decat atat, sa gasesti banca de celule stem care iti prezinta cel mai mare nivel de incredere. In platforma de servicii medicale Mediprice.ro vei putea gasi si alte informatii relevante, la doar un click distanta, platforma urmand a incheia parteneriate cu banci de celule stem atat cu stocare in Romania, cat si in afara tarii.

Cand nu poti recolta celule stem?

Acest aspect este unul sensibil si medicul obstetrician este lasat de cele mai mult ori sa aleaga. Factori precum nasterea prematura, nastere multipla, infestarea cu HIV sau hepatita B, preeclampsie sau suferinta fetala.

In concluzie, Medipriceva pune la dispozitia viitoarelor mamici o platforma rapida si eficienta atunci cand recoltarea de celule stem este o decizie importanta. Stiind ca in mainile si pantecul tau consta sanatatea bebelusului, este necesar sa acorzi timpul necesar cercetarii si acestui aspect vital, pe langa sesiunile de shopping online, atat de placute!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *