Bolile transmisibile sexual si adolescenta

Bolile transmisibile sexual sunt datorate unor microbi sau virusuri care se transmit in timpul actului sexual. Ele pot fi localizate la nivelul organelor genitale si se manifesta rapid, ceea ce necesita un tratament imediat, adecvat. Dar bolile transmisibile se pot si genera­liza, datorita circulatiei sangvine, depistandu-se doar dupa o perioada mai lunga sau mai scurta de timp.

Adolescenta este acum o perioada de riscuri pentru transmiterea acestor boli, in masura in care varsta primului act sexual n-a incetat sa scada in cursul ultimelor decenii. Pe alta parte, din ce in ce mai numerosi sunt adolescentii care au relatii sexuale ocazionale cu diferiti parteneri – ocazii propice pentru raspandire a bolilor transmi­sibile sexual.

Adolescenta este acum o perioada de riscuri pentru transmiterea acestor boli, in masura in care varsta primului act sexual n-a incetat sa scada in cursul ultimelor decenii. Pe de alta parte, din ce in ce mai numerosi sunt adolescentii care au relatii sexuale ocazionale cu diferiti parteneri – ocazii propice pentru raspandirea bolilor transmi­sibile sexual.

Adolescentii, mai ales fetele, platesc un tribut greu bolilor trans­misibile sexual, in special celor datorate unor germeni a caror actiu­ne nu a fost descoperita de mult timp. Atunci cand un astfel de ger­men patrunde in vagin, poate incepe sa se dezvolte – infectia repetata este o vaginita. Poate de asemenea sa urce catre organele interne trecand prin colul uterin – unde poate produce o cervicita, prin inte­riorul uterului – unde poate produce endometrita, poate duce chiar la peritonita, infectie grava care necesita tratament de urgenta, sau la septicemie daca infectia trece in sange. Vaginitele se pot trata usor si se vindeca repede, dar alte infectii netratate sau nesesizate la timp pot sa duca la sterilitate.

Bolile transmisibile sexual, numite altadata boli venerice, de la numele lui Venus, zeita amorului la romani, sunt – in majoritate-cunoscute de mult timp. Ele sunt datorate unor agenti patogeni diferiti: bacterii, virusuri, ciuperci, care se transmit prin contact sexual. Aceste boli cunosc in ultima perioada o raspandire ingrijoratoare. Factorii care determina raspandirea acestor boli sunt: relatiile sexuale ocazionale, lipsa unei educatii sanitare, lipsa unei educatii sexuale, folosirea unor trata­mente gresite si automedicatia.

Cea mai buna profilaxie pentru aceste boli este evitarea relatiilor sexuale intamplatoare, folosirea prezervativului si respectarea regu­lilor de igiena intima. Gravitatea consecintelor bolilor transmisibile sexual este bine cunoscuta: principala cauza in sterilitatea dobandita atat de femei, cat si de barbati si factor important in declansarea anumitor forme de cancer.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *