[Educatie Sexuala] Intrebari si Rapunsuri

1. Care este forma cea mai raspandita de reproducere a organismelor vii?

Marea majoritate a organis­melor vii se reproduc pe cale sexuata. Chiar si organismele cele mai simple, bacteriile, prezinta forme de sexualitate: indi­vizi de sex opus.

2. Care este cauza domi­nantei reproducerii sexuale in raport cu cea asexuata?

Sexele au o existenta uni­versala in natura, deoarece reproducerea sexuata asigu­ra un raport relativ constant intre sexe. Fenomenele de sexualitate determina o vigoare in descendenta in ceea ce priveate cresterea rapida, rezistenta mai mare la boli si la conditiile nefa­vorabile ale mediului inconjurator. Foarte impor­tante sunt ai fenomenele de recombinare genetica din timpul reproducerii sexuale datorita carora in descen­denta nu se regaseate pro­gramul genetic al parintilor, ci o combinatie particulara a programelor genetice ale acestora.

3. Care este structura interna a testiculului?

Testiculul, invelit la supra­fata de o membrana con­junctiva, este impartit in lobuli testiculari (250-300 pentru fiecare testicul). Aceatia sunt formati din tubi subtiri si sinuoai, numiti tubi seminiferi (cate 400-800 intr-un testicul) in care se formeaza sperma.

4. Trebuie operat baiatul ale carui testicule n-au coborat in scrot?

Da, deoarece in testiculele ramase in interiorul abdomenului nu se vor forma spermii.

5. Care este compozitia lichidului spermatic?

Lichidul spermatic contine substante hranitoare cum sunt proteinele, glucidele, acizii organici, cu efecte stimulatoare asupra celulelor musculare ale uterului. De asemenea, in lichidul spermatic se mai afla si acid citric, acid ascorbic, acid uric, acid lactic, acid piruvic si hor­moni, substante datorita carora spermiile pot supravietui atat timp cat se afla in caile genitale mas­culine ai feminine.

6. Ce este fimoza?

In cazul fimozei, preputul, fiind prea strans, nu poate fi trecut peste portiunea ter­minala a perineului (gland). Este necesara o operatie, circumcizie, pentru a per­mite erectia normala. Anumite religii impun circumcizia, de la cea mai frageda varsta, pentru toti baietii. O sustin cu argu­mente igienice, dar si cu conceptia potrivit careia, diminuand sensibilitatea excesiva a mucoasei ce acopera glandul, circumcizia mareate calitatea si durata raporturilor sexuale.

7. Ce este o hernie inghi­nala?

Spatiul dintre anumiti muachi abdominali prin care, in cursul perioadei fetale, testiculul a trecut pentru a cobori in scrot poate sa nu se inchida. O data cu inaintarea in varsta, acesti muschi se indepar­teaza tot mai mult si o portiune a intestinului subtire poate sa patrunda in acest spatiu si sa produca, sub piele, o umflatura. Aceasta se mareste cand omul face un efort fizic. Operatia este necesara pen­tru a apropia muschii si a inchide acest spatiu.

8. Care este structura interna a ovarului?

Ovarul este acoperit de un epiteliu simplu, sub care se gaseste un invelis conjunc­tiv, in interior se afla zona medulara, cu tesut conjunc­tiv, si zona corticala, cu va­loare functionala, deoarece contine ovule in forma lor initiala.

9. Ce este perineul?

Perineul este regiunea infe­rioara a zonei abdominale a bazinului.

10. Ce sunt tubele uterine?

„Tube uterine” este o alta denumire a trompelor ute­rine, conducte musculo-membranoase care se intind de la ovare pana la uter, cu o lungime de 7-12 cm.

11. Care este alcatuirea interna a uterului?

Uterul este alcatuit din trei tunici: seroasa (perimetru), musculara (miometru), for­mata din fibre musculare netede, si mucoasa (endometru).

12. Ce se intelege prin „Muntele lui Venus”?

„Muntele lui Venus” este denumirea regiunii media­na a pubisului, unde se unesc labiile mari.

13. Ce este virginitatea?

Virginitatea este stadiul in care o fata sau un baiat nu au avut inca raporturi sexuale.

14. Virginitatea la fete se pierde in primul raport sexual?

Da, deoarece in timpul primului raport sexual complet, orificiul himenului se mareste suficient pentru a nu mai suferi apoi modificari importante. In absenta chiar a altor rapor­turi sexuale, orificiul himenului, o data marit, nu mai poate reveni la forma si dimensiunea initiale.

15. Este adevarat ca anu­mite sporturi pot provoca ruperea himenului?

Nu este adevarat ca spor­turi cum ar fi calaria pot provoca ruperea himenului. In schimb sunt accidente in care poate surveni ruperea acestuia.

0 thoughts on “[Educatie Sexuala] Intrebari si Rapunsuri

  • buna!am si eu o intrebare…de ceva timp iau anticonceptionale,am avut act sexual cu prietenul meu in perioada in care faceam pauza,acele 7 zile,iar el a lasat..dupa menstruatie care a tinut foarte putin am incontinuare de 2 zile sangerari usoare si dureri de burta.care e cauza?multumesc

  • Nu are legatura una cu alta, daca folosesti contraceptivele corect esti protejata. Sangerarea probabil e din cauza contraceptivelor, studiaza prospectul, vorbeste cu medicul care ti le-a recomandat. Nu toate anticonceptionalele ni se potrivesc.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *