Testiculele
Testiculele sunt organe pereche cu greutate de aproximativ 25 g fiecare si cu forma de ovoid turtit transversal. Ele au rolul de a forma spermiile si de a secreta hormonii sexuali masculini. In perioada embrionara testiculele se gasesc, la fel ca si ovarele, in interiorul abdomenului, intre luna a 3-a si a 6-a de dezvoltare intrauterina, ele coboara si vor fi adapostite in exteriorul corpului fatului, in scrot, un sac de piele dublat de fibre musculare fine, impartit in doua parti ce adapostesc fiecare cate un testicul; testiculul stang este plasat mai jos decat cel drept.
Temperatura testiculelor este uasr mai scazuta decat temperatura normala a corpului, ceea ce favorizeaza, din momentul in care organele de reproducere incep sa functioneze, formarea spermiilor. Caile spermatice sunt conducte de eliminare a spermiilor si a lichidului spermatic. Acestea sunt intratesticulare (tubii seminiferi, reteaua testiculara) ai extratesticulare (canalele eferente, canalul epididimar, canalul deferent, canalul ejaculator, uretra).Glandele anexe sunt veziculele seminale, prostata, glandele bulbo-uretrale, toate cu rol, participand la formarea lichidului spermatic.
Penisul
Penisul este atat organul acuplarii si al eliminarii spermiilor, fiind strabatut de uretra, cat si calea comuna pentru sperma ai urina. Organ cilindric, situat in afara abdomenului, penisul prezinta o parte terminala, mai voluminoasa, numita gland. Invelisul tegumentar al penisului se continua, la nivelul glandului, cu o portiune numita preput. Penisul este format dintr-un aparat erectil (corpi cavernoai, corp spongios) ai inveliauri (sub piele se gaseste o lama musculara subtire si, in interior, o tunica conjunctiva).
One thought on “Organele genitale masculine”